IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големите банки в САЩ изпитват ликвиден недостиг в размер на 100 млрд. долара

Щатските трезори трябва да покрият новите правила за ликвидност до 1 януари 2017 г.

12:24 | 04.09.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Ако банките трябва да приложат правилото сега, те трябва да имат високоликвидни активи на стойност 2,5 трлн. долара. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ако банките трябва да приложат правилото сега, те трябва да имат високоликвидни активи на стойност 2,5 трлн. долара. Снимка: Ройтерс

100 млрд. долара не достигат на най-големите американски банки, за да изпълнят новите ликвидни правила, насочени към предотвратяването на нови кризи, предупреждава Федералният резерв на САЩ (Фед), цитиран от Financial Times.

Американските регулаторни органи финализираха детайлите относно коефициента на ликвидно покритие, който задължава банките да държат определена сума активи, която бързо да бъде превърната в пари. Спазването на съотношението трябва да предостави защита в случай на бъдеща кредитна криза.

Ако трезорите трябва да приложат правилото сега, банките, обект на регулациите, трябва да имат високоликвидни активи на стойност 2,5 трлн. долара в продължение на 30-дневен стрес период. Според Фед на банките не им достигат 100 млрд. долара. Активите, които се считат за качествени, са резервите на кредитните институции в щатската банка и държавните ценни книжа.

Ликвидното правило, което е американска версия на световните стандарти Базел III, е насочено към превенция срещу повторението на нова глобална финансова криза. Първоначално само най-големите банки в САЩ ще изпълняват изискването, но до края на юли 2016 г. Фед възнамерява да задължи и поделенията на най-големите чужди банки в страната.

Спазването на правилото за ликвидност в САЩ ще бъде поетапно, като в крайна сметка до 1 януари 2017 г. банките трябва да отговарят напълно на изискванията. Срокът е по-кратък в сравнение с Базелските стандарти, които дават на кредиторите време до 1 януари 2019 г.

До голяма степен планът на Фед отразява първоначалните предложения от октомври миналата година. Изключение прави правилото, което позволява на най-големите банки да въведат изискванията за ежедневно отчитане и да изчисляват коефициента на ликвидно покритие на месечна база по време на преходния период.

Освен това регулаторите разширяват категориите на някои дългови ценни книжа и акции, които могат да се причислят като ликвидни активи с високо качество. Всеки корпоративен дълг, емитиран от дружество от нефинансовия сектор с доказана ликвидност, притежаващ инвестиционна оценка, може да бъде включен в определена категория на ликвидните активи.

Местните управи изразиха сериозни опасения относно ликвидното правило, защото то не включва общинските облигации в графата ликвиден актив с високо качество. Американските градове предупредиха, че могат да изпитат бюджетен недостиг, ако правилото влезе в сила. Въпреки че във финалния вариант общинските облигации са изключени, Фед ще отправи ново предложение, което да включва най-ликвидните общински книжа.

Крайният вариант няма да се отнася за небанкови финансови институции, които щатските регулатори определят като системно важни. Това са дружества от ранга на AIG и GE Capital. Все пак и за тях ще има правило за ликвидността, но то все още е в процес на изготвяне.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
forexar
преди 9 години
Искров може да ги оправи !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още