IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките се нуждаят от общо 115 млрд. евро, за да покрият Базел III

60% от сумата трябва да дойде само от европейските банки, защото се бавят с изпълняването на регламентите

15:25 | 25.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Правилата важат за всички банки, но има допълнителни изисквания за размера на капитала на системно важните. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Правилата важат за всички банки, но има допълнителни изисквания за размера на капитала на системно важните. Снимка: Ройтерс

Най-големите банки в света ще трябва да увеличат своя капитал с общо 115 млрд. евро, за да покрият по-строгите изисквания. Повече от 60% от сумата трябва да дойде само от европейските банки, които се бавят с изпълняването на регламентите, предава Ройтерс.

До втората половина на 2012 г. недостигът на капитал за банките в Европа бе на стойност 83 млрд. евро. Тогава те реинвестираха печалбите си и увеличиха капитала си, но не с достатъчно бързо темпо в сравнение с останалите.

Според Базелския комитет за банков надзор капиталът, който банките трябва да наберат, трябва да покрива поне минимално изискуемото ниво на капиталова адекватност от 7%. Изчисленията на Комитета са направени на база данните от отчетите на банките за 2012 г.

Около 70 млрд. евро не стига на банките в Европейския съюз (ЕС), което се равнява на 61% от общия капиталов дефицит. Според Европейския банков орган (European Banking Authority, или ЕБО) банките в ЕС са успели да съкратят сумата с 29 млрд. евро през втората половина на 2012 г.

Пазарите и регулаторните органи притискат банките по-бързо да изпълнят по-строгите изисквания на стандарта Базел III, като по този начин веднъж завинаги да разсеят съмненията за тяхното състояние и инвеститорите да купуват техните акции и облигации.

Новите препоръки изискват до януари 2019 г. банките вече да поддържат 7% адекватност на капитала от първи ред. По изчисления на Базелския комитет за банков надзор за изминалата година стоте и една банки са имали обща печалба след данъци от 419 млрд. евро.

Според по-строгите правила банките трябва да поддържат и отделни буфери от парични средства и държавни облигации, известни като коефициент на ликвидно покритие. Той изисква от банките да притежават достатъчно ликвидни активи, за да осъществяват своите операции в продължение на 30 дни, ако бъдат изправени пред нова ликвидна криза.

Правилата важат за всички банки, но има допълнителни изисквания за размера на капитала на системно важните банки като HSBC, JP Morgan, Citigroup и Deutsche Bank.

По данни на ЕБО най-големите 42 банки в ЕС притежават повече ликвидност от изискуемата до 2019 г.

Третият елемент от новия стандарт Базел III е коефициентът на ливъридж, който задължава банките да имат капитал в размер 3% от общите им безрискови активи.

Данните на ЕБО показват, че средният коефициент на ливъридж за 40 големи банки е 2,9 на сто, а 17 от тях дори не са близо до 3-процентната бариера, като само на тях не им достига капитал от 170 млрд. евро.

По-късно тази година ЕБО и Европейската централна банка ще проверят състоянието на банките в ЕС, което трябва да изкара на светло истинската цифра за капиталовия дефицит на институциите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още