fallback

Все повече американци се отказват от гражданството си

Причината - по-строгите данъчни правила и по-сложната данъчна документация

12:56 | 14.09.14 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Американските емигранти се отказват от гражданството си с рекордно темпо заради все по-сложните изисквания при попълването на данъчни документи. Броят им ще продължи да расте, пише CNBC.

Около 6,32 млн. американци (без военнослужещите) живеят в чужбина – близо колкото населението на щата Тенеси. По-голямата част от емигрантите са базирани в Европа, но броят им расте и в азиатските финансови центрове от ранга на Токио, Сингапур и Хонконг.

Тези емигранти бяха поставени на прицел от правителството заради укриването на данъци, след широко разгласените разследвания на швейцарските банки от ранга на UBS и Credit Suisse, за които се твърди, че са помагали на редица американци да укриват пари в чужбина. В резултат – броят на емигрантите, които предпочитат да се откажат от паспортите си, се увеличава.

През първите шест месеца на 2014 г. 1 577 американци са се отказали от гражданството си, сочат данни на Данъчната администрация на САЩ IRS. През 2013 г. 2 999 американци официално скъсаха връзки със своята родина – три пъти повече в сравнение с 2012 г. и много над предходния рекорд от 1 781 души през 2011 г.

„Това, което всъщност кара американците да се отказват от гражданството си, не е нежеланието им да плащат данъци. Това, което ги побърква, е, че данъчната документация сега е по-сложна. Изисква се огромна работа що се отнася до поддържането на данъчното досие. Ето защо намирането на компетентен човек, който да попълни документите за връщането на данъците може да струва стотици долари“, коментира пред CNBC основателят на Thum Financial Advisors Дейвид Куенци.

Особена досада предизвиква т.нар FATCA - Foreign Account Tax Compliance Act, или Закон за зачитане на активи в чуждестранни сметки, който влезе в сила в края на юни тази година с цел борба с данъчните измами и прикриването на данъци. Законодателството изисква всички американци да предоставят на IRS детайлна информация за техните разплащателни сметки в чужбина и офшорни активи, както и чуждестранните финансови институции да разкриват информация за всякакви сметки, притежавани от американци, както и всички юридически лица, в които американците имат финансов интерес.

Освен това гражданите могат да бъдат глобени сурово, ако не подадат документите си, дори по небрежност. Глобите започват от 10 000 долара, като могат да бъдат повдигнати криминални обвинения, ако IRS реши, че информацията е била укривана умишлено.

САЩ са единствената страна в света, която облага своите жители въз основа на гражданството, а не по местопребиваване. Това означава, че хората могат да носят отговорност пред IRS без дори някога да са живели в страната. Достатъчно е само да притежават американски паспорт или зелена карта.

Отказът от американско гражданство нито е лесен, нито евтин. Гражданите трябва да проведат поне две интервюта със служителите в консулствата, като отказът подлежи на окончателно одобрение от законодателните власти във Вашингтон.

Кандидат-емигрантите трябва да платят такса, както и „данък за напускане", въпреки че последният налог важи само за тези, чиито доходи са над минималните или над определена граница за доходите или ако не са изпълнили своите федерални данъчни задължения.

Този месец таксата за отказ ще скочи пет пъти до 2 350 долара. Държавният департамент на САЩ обосновава увеличението с твърдението, че търсенето се е увеличило „драматично", от 2010 г., когато таксата е била 450 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:54 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още