IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все повече американци се отказват от гражданството си

Причината - по-строгите данъчни правила и по-сложната данъчна документация

12:56 | 14.09.14 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Все повече американци се отказват от гражданството си

Американските емигранти се отказват от гражданството си с рекордно темпо заради все по-сложните изисквания при попълването на данъчни документи. Броят им ще продължи да расте, пише CNBC.

Около 6,32 млн. американци (без военнослужещите) живеят в чужбина – близо колкото населението на щата Тенеси. По-голямата част от емигрантите са базирани в Европа, но броят им расте и в азиатските финансови центрове от ранга на Токио, Сингапур и Хонконг.

Тези емигранти бяха поставени на прицел от правителството заради укриването на данъци, след широко разгласените разследвания на швейцарските банки от ранга на UBS и Credit Suisse, за които се твърди, че са помагали на редица американци да укриват пари в чужбина. В резултат – броят на емигрантите, които предпочитат да се откажат от паспортите си, се увеличава.

През първите шест месеца на 2014 г. 1 577 американци са се отказали от гражданството си, сочат данни на Данъчната администрация на САЩ IRS. През 2013 г. 2 999 американци официално скъсаха връзки със своята родина – три пъти повече в сравнение с 2012 г. и много над предходния рекорд от 1 781 души през 2011 г.

„Това, което всъщност кара американците да се отказват от гражданството си, не е нежеланието им да плащат данъци. Това, което ги побърква, е, че данъчната документация сега е по-сложна. Изисква се огромна работа що се отнася до поддържането на данъчното досие. Ето защо намирането на компетентен човек, който да попълни документите за връщането на данъците може да струва стотици долари“, коментира пред CNBC основателят на Thum Financial Advisors Дейвид Куенци.

Особена досада предизвиква т.нар FATCA - Foreign Account Tax Compliance Act, или Закон за зачитане на активи в чуждестранни сметки, който влезе в сила в края на юни тази година с цел борба с данъчните измами и прикриването на данъци. Законодателството изисква всички американци да предоставят на IRS детайлна информация за техните разплащателни сметки в чужбина и офшорни активи, както и чуждестранните финансови институции да разкриват информация за всякакви сметки, притежавани от американци, както и всички юридически лица, в които американците имат финансов интерес.

Освен това гражданите могат да бъдат глобени сурово, ако не подадат документите си, дори по небрежност. Глобите започват от 10 000 долара, като могат да бъдат повдигнати криминални обвинения, ако IRS реши, че информацията е била укривана умишлено.

САЩ са единствената страна в света, която облага своите жители въз основа на гражданството, а не по местопребиваване. Това означава, че хората могат да носят отговорност пред IRS без дори някога да са живели в страната. Достатъчно е само да притежават американски паспорт или зелена карта.

Отказът от американско гражданство нито е лесен, нито евтин. Гражданите трябва да проведат поне две интервюта със служителите в консулствата, като отказът подлежи на окончателно одобрение от законодателните власти във Вашингтон.

Кандидат-емигрантите трябва да платят такса, както и „данък за напускане", въпреки че последният налог важи само за тези, чиито доходи са над минималните или над определена граница за доходите или ако не са изпълнили своите федерални данъчни задължения.

Този месец таксата за отказ ще скочи пет пъти до 2 350 долара. Държавният департамент на САЩ обосновава увеличението с твърдението, че търсенето се е увеличило „драматично", от 2010 г., когато таксата е била 450 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

8
rate up comment 5 rate down comment 2
deant
преди 9 години
дай да не пишеме никакви новини за чужбина тогава. Имахме вече един подобен период. Ми ето и аз призовавам Инвестор да направят анализ за отказа на БГ-та от гражданство. Няма лошо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
е в родния двор ясна работата, ние все пак не сме САЩ, нали те те са господарите на света все още и там е обетованата земя, както се казва всички пътища водят към Рим - еми САЩ са все още Рим, явно не за дълго, но те са си виновни. А при нас се отказват от българското гражданство по видими причини или трябва да изброяваме ли сега ? ... :)) Всеки плъх си търси сух и надежден кораб, това е положението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
studioaa
преди 9 години
Посочвам примера долу, защото изключително много ме дразни българския мандалитет - да се гледа в "чуждия" двор и да се преувеличават проблемите в него като така се отклонява вниманието от проблемите в "родния" двор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
deant
преди 9 години
ем хууу де, напиши статия по въпроса. Тая статия като гледам е за Хамерика..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
studioaa
преди 9 години
Имам информация, че около 80. хил. българи живеещи в Испания са се отказали от родното ни гражданство с попълване на специална декларация изисквана от испанския съд за да получат испанско гражданство. Испания не изисква указ от президента за освобождаване от българско гражданство, а можеш да отречеш от България директно пред испанския съд. Естествено тези откази изобщо не се броят нищо НСИ нито се съобщават от медиите ни. Над 200 хил. българи са се отказали от България за 15г, а НСИ лъже, че били 5 хил. само, а България е рекордьор в света по отказ от нейно гражданство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 4
studioaa
преди 9 години
А защо няма информация за това, колко българи се отказват от българското си гражданство на година, защото техния брой е над 5000? Родните медии мълчат като пукали обаче.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
Internet
преди 9 години
Главната цел на щатското финансово министрество вече е да се намалява дефицитът на страната с всякакви глоби, данъци и такси. Няма значение кой е глобен и за какво - банки, фирми, граждани и т.н.Важното е да се събира паролак, паролак да пада във фиска
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
Ето това е статия за Danny666 ...:) И същото което беше написал човека в zerohedge как се е разпаднала испанската империя увеличаване на данъците до невъзможното, водене на войни на края плъховете напускат кораба, те няма да бачкат на 50 места за да хрантутат военните я ... А беше хубава дъжавица....,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още