IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вашингтон блокира признаването на американски вложения в руски банки

Имаме няколко трика сред разнообразието от икономически и финансови варианти за натиск върху Русия, посочи зам.-министърът на финансите на САЩ

10:10 | 07.05.14 г. 4
Вашингтон блокира признаването на американски вложения в руски банки

Вашингтон няма да възобнови преговорите с Москва за присъединяването на руските банки към американския режим на събиране на данъчна информация (Foreign Account Tax Compliance Act – FATCA – закон за зачитане на активи в чуждестранни сметки - бел. ред.), заради кризата в Украйна. Това съобщи заместник-министърът на финансите на САЩ Даниел Глейзър, цитиран от ИТАР–ТАСС.

В реч пред комисията по външните работи на Сената към Конгреса относно ситуацията в Украйна Глейзър заяви, че "Министерството на финансите на САЩ на този етап няма намерение да възобновява преговорите с Русия". Заместник-министърът, който отговаря за борбата с финансирането на тероризма и финансовото разузнаване, посочи обаче, че "има някои руски банки, които биха могли да отговарят на изискванията на FATCA".

"Това е добре, защото позволява на САЩ да получават известна информация за данъкоплатците", коментира представителят на финансовото ведомство.

Новият закон изисква от чуждестранните финансови институции да постигат споразумения с Федералната данъчна агенция на САЩ (Internal Revenue Service – IRS) с цел да се идентифицират сметките на американските данъкоплатци и информациите за тях. Законът влиза в сила от 1 юли, а регистрацията на чуждестранни банки при данъчните власти на САЩ продължи до 5 май.

Законът изисква базираните извън САЩ кредитори да изпратят данните на всички свои физически и юридически клиенти. Ако банките не подпишат съответното споразумение с американските власти, ще последват санкции. Некоректното предоставяне на информация пък ще доведе до глоба в размер от 10 до 50 хил. долара.

По думите на сенатор Тим Кейн евентуалното използване на санкции от страна на Вашингтон срещу Москва е възможно да се отрази на работата на VISA и MasterCard в Русия. Глейзър призна, че тази идея "със сигурност е един от възможните ходове".

"В момента притежаваме няколко трика сред разнообразието от икономически и финансови варианти за натиск върху Русия", отбеляза заместник-министърът на финансите на САЩ.

Въпреки това той подчерта, че американските власти се опитват да оценят внимателно "какви са наличните инструменти" и как да ги използват по "най-ефективен начин".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 18 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Даже IRS са частници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Браво на какво?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 2
ПИЧ
преди 10 години
Заглавието хич не е коректно. Много ги интересува руските банки да сключват споразумение с IRS да предоставят информация за щатски депозитори при тях.По-скоро друго е притеснението, че е приет закон , с който се гледа и бърка по сметките на всички граждани и фирми. Самите Съединени щати, от които света учи финанси, направо сгазиха понятието Банкова тайна.Това е факт и в България. Днес и у нас, какви ли не институции получават всякаква информация за банковите сметки - уж под предлог за укриването на данъци, уж за борбата срещу тероризма и всякакъв друг предлог. Как се нарушава този светая светих на банковото дело-тайната ? Просто се приемат закони с които се задължават банките да дават какви ли не справки на разни уж разследващи органи. Иначе, ще се налагат санкции на банките и на държавите ???Искам само да маркирам проблема на много швейцарски банкери с щатското правосъдие, заради "съдействие" на щатски граждани да укривали данъци?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още