IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските банки се включиха в глобалното изтегляне на капитали от Русия

Съществува потенциал за по-нататъшна ескалация на геополитическото напрежение, аргументираха действията си от Bank of America Merrill Lynch

08:15 | 06.05.14 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Американските банки се включиха в глобалното изтегляне на капитали от Русия

На фона на ескалиращата криза в Украйна, която изправя страната на ръба на гражданска война, чуждите капитали продължават да изтичат от Русия. Изключение не правят и средствата на американските банки.

Няколко топ американски кредитори наскоро разкриха мащаба на свиване на капиталовите им експозиции в Руската федерация, предава Financial Times.

Вложените от Citigroup средства в Русия са спаднали с 9% до 9,4 млрд. долара през първото тримесечие на тази година според официално изявление на банката. Финансовата институция изрази загриженост най-вече заради задаващите се икономически санкции срещу Москва.

"Бъдещите разработки, включително налагането на допълнителни санкции срещу руските предприятия, отрасли, частни лица или други, може да се отрази отрицателно върху бизнеса", предупредиха експертите от Citigroup.

Други банки са изтеглили още повече капитали от все по-несигурната бизнес среда. JPMorgan Chase е орязала 13% от вложените средства, докато Bank of America Merrill Lynch е свила експозициите си във федерацията с 22 на сто.

От Bank of America бяха дори още по-прями в коментарите си спрямо Citigroup, заявявайки, че очакват "потенциал за по-нататъшна ескалация на геополитическото напрежение, който увеличава тежестта на санкциите срещу руските интереси, както и възможните руските контрасанкции".

Европейските банки също намекнаха за възможността за намаляване на капиталовите им вложения в Русия и Украйна. Raiffeisen Bank Austria блокира дейността на украинското си звено Raiffeisen Bank Aval през март с оглед на на увеличаващото се напрежение в страната.

В същото време най-големият украински кредитор Privatbank закри клоновете си в източната част на страната и блокира паричните сделки там, след като банката бе набелязана за потенциална мишена от проруските сепаратисти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:17 | 12.09.22 г.
403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe

Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 12 rate down comment 4
dakl
преди 10 години
Вашингтон приложи на пръв поглед супер печеливша стратегия организирайки и финансирайки " контролирания хаос " в Украйна. Класика- с един коршум удряш два заека- ЕС като реален основен конкурент в технологиите и икономиката и Русия като страната , която в момента е в състояние ядрено да унищожи САЩ. Да, ама не! Изглежда и двате потенциални мишени се усетиха и вземат съответните мерки. Русия се прави на разсеяна и не бърза да се набълбукването в готвения й в Западна Украйна руски Виетнам , а от Европа изглежда скоро полските и прибалтийски русофоби ще играят соло и съответно ще оберат пешкира на готвената с тяхно пълно съдействие военна провокация. Ако и новата донецка освободителна армия започне провъзгласеното настъпление към Киев , то тогава сигурно ще сме свидетели на поредния импийчмент в столицата на сегашната супер сила!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
Lucifer
преди 10 години
http://***.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-ukrajna/nato-rusiia-niama-da-izprati-vojski-v-ukrajna-6011347
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 10 години
Не харесвам Обама и винаги съм знаел,че той не е от силните момчета. Но не смятам, че трябваше да започне война заради Крим. Кримските татари и останалите украинци ще са голям проблем за Русия, когато отново станат мнозинство на тази територия. А това е неизбежно. Русия си създава още една територия като Кавказ(Дагестан, Чечня, Ичкерия, Кабардино-Балкария и т.н.) Да им е честита!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 8
Lucifer
преди 10 години
Политика и бизнес винаги са били 2-те страни на една и съща монета, едното без другото не върви. А доверието на частните институций във възможностите на политиката на Майдановците явно е нулево и не виждат никаква перспектива. На практика те вече не вярват и във възможностите на сегашната американска администрация да се погрижи за глобалните им корпоративни интереси. Обама получи оценка "слаб-2" !!!!!!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 5
MZ/X
преди 10 години
Частните институции си изтеглят капиталите от страх да реализират загуби, а не за да подкрепят някаква политика! Русия и Украйна в момента са супер рискови места и е нормално капиталите да бягат от там. В статията се говори за американските банки, но де факто всички бягат, включително и местните олигарси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 11
Lucifer
преди 10 години
Докато изтеглянето на американски капитали от Русия е обяснима и логична реакция, то изтеглянето на капитали от Украйна не означава ли, че вече са прежалили Майдановците като употребени в поредния неуспешен експеримент, след провала им с оранжевата революция???...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още