fallback

Американският военен министър подава оставка

Чък Хейгъл бе критикуван преди всичко заради политиката си по отношение на „Ислямска държава“

17:37 | 24.11.14 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Американският министър на отбраната Чък Хейгъл подава оставка, потвърдиха официални източници от Белия дом. Преди това първи за възможната оставка писа New York Times, като добавя, че президентът Барак Обама ще направи изявление по-късно днес. Хейгъл ще остане на поста, докато не бъде номиниран негов заместник, добавя Bloomberg.

Хейгъл бе критикуван преди всичко заради своята политика по отношение на „Ислямска държава“. Той бе и единственият републиканец в екипа на Обама по сигурността. 

Обама предпочитал да има министър с други качества, различни от тези на Хейгъл, пише още  New York Times. 68-годишният Хейгъл има военен опит, служил е по време на войната във Виетнам и има две високи отличия „Пурпурно сърце“. 

По време на войната в Ирак той се изказваше критично срещу ролята на американците в нея. Обама го назначи начело на Пентагона, където наследи на поста Леон Панета,  за да може да стартира изтеглянето на американските войски от Афганистан, както и да ръководи намаляването на бюджета на Пентагона.

Мандатът му бе съсредоточен основно върху преструктурирането на въоръжените сили на САЩ предвид новите бюджетни съкращения. Той зае централно място в администрацията на Обама, след като възходът на „Ислямска държава“ в Ирак и Сирия принуди американските военни да преразгледат отново ангажимента си в Близкия изток.

Анонимен източник е заявил пред New York Times, че Хейгъл не е бил уволнен. По-скоро самият той е поискал тази промяна и дори е говорил с Обама за това още преди две седмици.

Въпреки това решението се счита за изненада. Близки до Хейгъл лица твърдяха до последно, че той ще изкара целия си мандат като министър. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:01 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още