IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ударите срещу Ислямска държава са стрували на САЩ 1 млрд. долара досега

Разходите обаче може да скочат до 13-22 млрд. долара годишно, ако военните действия бъдат засилени

09:54 | 30.09.14 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	САЩ започнаха въздушни удари срещу бойците на &bdquo;Ислямска държава&ldquo; в Ирак на 8 август. <em>Снимка: Рoйтерс</em></p>

САЩ започнаха въздушни удари срещу бойците на „Ислямска държава“ в Ирак на 8 август. Снимка: Рoйтерс

Усилията на армията на САЩ срещу групировката „Ислямска държава“ са стрували близо 1 млрд. долара досега и вероятно ще достигнат сума между 2,4 и 3,8 млрд. долара годишно, ако офанзивата по земя и въздух продължи при сегашния темп, показва анализ на неправителствена организация, цитиран от Ройтерс.

Същевременно обаче Центърът за стратегически и бюджетни оценки отчита, че разходите може да скочат до 13 - 22 млрд. долара годишно, ако военните действия бъдат засилени.

„Бъдещите разходи зависят до голяма степен от това колко дълго ще продължат операциите, доколко стабилно е нивото на въздушните удари и дали ще бъдат разположени допълнителни сухопътни сили извън това, което е вече планирано", се посочва в огласения в понеделник анализ.

Ако въздушните операции продължават при умерено ниво, а разположените сухопътни сили останат в диапазона от 2000 войници, цената на военните усилия на САЩ срещу войнствената ислямистка група вероятно ще е между 200 млн. и 320 млн. долара на месец, се казва в доклада.

През миналата седмица американският министър на отбраната Чък Хейгъл каза пред репортери, че разходите на Пентагона за операциите срещу „Ислямска държава“ са грубо между 7 и 10 млн. долара дневно, считано от 16 юни, когато САЩ разположиха свои военни, за да следят работата на иракската армия и да съветват нейните командири.

Въздушните удари срещу "Ислямска държава"

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 13:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
nobel
преди 9 години
Да се хвърлят бомби в пустинята е много интересно решение на икономическите проблеми. Харчат се едни пари, а щом се харчат, значи някой ги получава. Значи се развива производството и нараства БВП с всички произтичащи от това последствия. Индексите растат, борсите са във възход, победителите тържествуват. Е ако нещо нещата в икономически план се закучат, то може терористите да свалят някой самолет със някаква заблудена ракета и тогава ще стане още по-хубаво. Ще си имаме чудесен повод за увеличаване на военните разходи а оттам и до излизане от кризата не е далече. Лека им пръст на загиналите. Те са си дали живота ненапразно - увеличили са индексите и печалбите. Ех как си мечтаят някои за наистина голям военен конфликт! Това ще бъде далавера, ама още не можем да измислим врага. Като го измислим нема да има празно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 9 години
мда, а март-април пак те ще съберат Конгреса да гласуват ново увеличение на дълговия таван - тоз път ще го закръглят на 20 трлн. за по-добра прегледност. 17.5 е някак си неестетично число... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 3
hemilio
преди 9 години
има на кого да му пука за тези разходи-и това са господата конгресмени,които са акционери във фирмите от военно промишления комплекс на Щатите-повече разходи-по голямо производство на бомби-повече печалба за тези господа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 4
0pk
преди 9 години
Границите ги прекарват според особеностите на ландшафта. В пустинята ландшафта е доста динамичен, тъй че границите са предимно мисловни.А за тез 1млрд, съм сигурен че са поне 2, ама това няма значение - важното е да се хвърлят бомби, желателно по противници които нямат такива :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
RSG
преди 9 години
Много прави тия граници, май някой е минал с линийката и е начертал преди време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
Internet
преди 9 години
И н акого му пука особеноза разходите на САЩ?Май на никого....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
Internet
преди 9 години
И н акого му пука особеноза разходите на САЩ?Май на никого....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още