IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съветът за сигурност на ООН прие резолюция срещу тероризма

Държавите трябва да предотвратят потока от бойци в подкрепа на "Ислямска държава" и да ограничат екстремистката дейност

14:28 | 25.09.14 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Съветът за сигурност на ООН се съгласи да предприеме съгласувани усилия, за да спре потока от радикализирани джихадисти от цял свят за каузата на "Ислямска държава" и други терористични групи, съобщава британският в. Guardian.

На едно от редките заседания на Съвета за сигурност, на което присъстваха държавни глави, всичките 15 държави-членки гласуваха за подкрепяната от САЩ резолюция, която има за цел да засили борбата срещу "чуждестранните терористични бойци", както американският президент на САЩ Барак Обама ги описа.

Споразумението има за цел да се справи с „безпрецедентния приток от бойци през последните години към конфликтните зони, особено към Сирия и Ирак“, както коментира Обама.

"Тези терористи изострят конфликтите, те представляват непосредствена заплаха за хората в тези региони. И както вече сме виждали, те могат да се опитат да се върнат в родните си страни, за да извършват смъртоносни атаки“, посочи още Обама.

Западните правителства, както и арабските държави, съседни на Сирия и Ирак, предупреждават от няколко месеца за все по-голям поток от техни граждани, които отиват да се бият на страната на групировката „Ислямска държава“. Точни данни за тези гора не са известни, но според Обама са повече от 15 хил. души от 80 държави, каквито числа циркулират в информационното пространство.

Най-много са бойците, които идват от Йордания, Саудитска Арабия и Тунис, изчисляват анализаторите от консултантската компания Soufan group в Ню Йорк. Според тях всяка от тези страни е източник на поне 2 хил. джихадисти, които се бият на страната на „Ислямска държава“.

Поне 1 000 бойци са заминали за Ирак и Сирия и от Европа. От Великобритания те са поне 500, а от Белгия – 250. САЩ смятат, че поне 100 американци се бият на страната на ислямистите.

Британският премиер Дейвид Камерън предупреди, че заплахата от чуждите бойци, които подкрепят ислямистката групировка, сега е „значително по-висока, отколкото е била в предишни конфликти“. Той допълни, че британците са отвратени от екзекуциите.

Камерън коментира също мерките, които британското правителство смята да предприеме, за да предотврати присъединяването на още ислямисти към бойците в Ирак и Сирия. Предвижда се да се улесни отнемането на паспортите на заподозрени в екстремистка дейност, предотвратяване на обратното им влизане в страната, ако са успели да я напуснат, оказване на натиск на авиокомпаниите да засилят сигурността и да съставят списък с лица, на които им е забранено да летят, както и даването на допълнителни правомощия на полицията да налага ограничения на заподозрени в екстремистка дейност.

Камерън призова другите правителства да забранят определените от него като „проповедници на омразата“, да предотвратят влизането им в други държави и да разпространяват „отровната идеология на екстремизма“.

Президентът на Франция Франсоа Оланд смята, че около 1 000 французи се бият на страната на „Ислямска държава“. „Нашият отговор трябва да е категоричен и дългосрочен“, коментира той, като също посочи, че правителството му смята да предприеме мерки срещу радикалисти във Франция.

Според Оланд няма държава, която да е в безопасност от тази заплаха.

В резолюцията на ООН се посочва, че всички държави-членки трябва да предотвратят и прекратят набирането, организирането, транспортирането и въоръжаването на физически лица, които пътуват в друга страна, за да участват в извършването на терористични актове или обучение. Страните също така трябва да предприемат мерки, с които да попречат на „движението на терористи или терористични групи" през тяхната територия чрез ефективен граничен контрол и контрол върху издаването на документи за самоличност и документи за пътуване.

Изпълнението на резолюцията обаче ще разчита основно на политическата воля във всяка от държавите, подчертава британският вестник.

Няколко държавни глави изразиха своята решимост да засилят мерките срещу потенциални джихадисти от техните страни. Кралят на Йордания Абдулла ІІ, чиято страна взе участие във въздушните удари срещу ислямистите в Ирак и Сирия, заяви, че „бичът на екстремистите“ набира сила по целия свят и посочи, че „това е борбата на нашето време“.

Руският външен министър Сергей Лавров също коментира, че страната му подкрепя мисиите за „изкореняване на тероризма“.

Дискусиите на ООН бяха съпроводени и от демонстрации на правозащитни организации, които предупреждават, че държавната намеса срещу потенциални джихадисти може да има тежки последици, включително и опасност от повтаряне на грешките след 11 септември 2011 г., когато след терористична атака бяха сринати кулите-близнаци в Ню Йорк.

Според Human Rights Watch арестите по границите по никакъв начин няма да предотвратят неправомерните политики и практики за борба с тероризма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
.."Най-много са бойците, които идват от Йордания, Саудитска Арабия и Тунис, изчисляват анализаторите от консултантската компания Soufan group в Ню Йорк.".. ей е как точно в New York, що не го изчислиха в Toronto или Tokyo или Paris ?!? тея праат квот си искат баце е тва е *** в глобален мащаб
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
ние май всички сме терористи, но още не сме го осъзнали ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 12
korker
преди 9 години
Време е да броят и Русия за страна с терористични наклонности и да се вземат мерки и срещу нея. Само така ще се решят проблемите и ще настъпи мир, след като научат руснаците да спазват международните правила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 5
michaelis
преди 9 години
Ами ако терористите са вътре в ООН кво прайм тогава ? - ей нема спасение от тоя ***, баси глупостите говори - "повтаряне на грешките след 11 септември 2011 г., когато след терористична атака бяха сринати кулите-близнаци в Ню Йорк."Да пусне там записите 9/11 над пентагона, да го видим най-после тоя drone как е изглеждал бе маа му стара и да покаже изгорелите паспорти на пилотите а титаниевата кутия се стопила мааа му стара. Титана ли беше с по-бисока t на топене или арабски паспорт, *** ли го треа сменим Таблицата на Менделеевия ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още