IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама призова и други държави да се включат в кампанията срещу Ислямска държава

Ние ще предприемем действия срещу заплахите за нашата сигурност и нашите съюзници, коментира президентът на САЩ на Общото събрание на ООН

21:01 | 24.09.14 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Обама призова и други държави да се включат в кампанията срещу Ислямска държава

Президентът на САЩ Барак Обама изложи плана за задълбочаване на американския ангажимент в Близкия Изток. На Общото събрание на Организацията на обединените нации (ООН) той коментира, че организацията “Ислямска държава” “разбира само от езика на силата” и призова САЩ да работят с широка коалиция, която да “разбие тази мрежа на смъртта”, съобщава New York Times.

В дългоочакваното обръщение на Обама два дни след разширяването на военната кампания срещу групировката и в Сирия, освен в Ирак, американският президент призова и други държави да се включат във въздушните удари.

“Ние няма да се поддадем на заплахите и ние ще докажем, че бъдещето принадлежи на тези, които строят, а не на тези, които унищожават”, посочи той.

“Тези, които са се присъединили към “Ислямска държава”, трябва да напуснат бойното поле, докато могат”, допълни Обама.

“Ние нито ще толерираме убежищата на тероризма, нито ще действаме като окупационна сила. Ние ще предприемем действия срещу заплахите за нашата сигурност и нашите съюзници, докато изградим архитектурата на сътрудничеството в борбата с тероризма”, посочи още Обама.

"Бруталността на терористите в Сирия и Ирак ни принуждава да погледнем в сърцето на мрака”, каза още той.

По думите на Обама военната кампания срещу ислямистката групировка е само едно от най-наложителните действия срещу глобалните предизвикателства, в които САЩ не са имали друг избор, освен да продължат да играят водеща роля. Те включват съпротивата срещу агресията на Русия срещу Украйна, координиран отговор на вируса ебола в Западна Африка, подкрепата за правителството на националното единство в Афганистан и тласък за справяне с изменението на климата.

Барак Обама отново разкритикува действията на Русия в Украйна и обеща да подкрепи ръста на разходите на правителството на президента Владимир Путин. Най-унищожителните му критики бяха насочени към свалянето на малайзийския самолет над Източна Украйна през юли. Според САЩ и съюзниците им пътническият самолет е бил свален от ракетна система руско производство. Обама осъди и последвалите опити за блокиране на разследващите екипи.

Барак Обама потвърди и намерението на САЩ да обучават и оборудват умерените опозиционни сили в Сирия, за да се противопоставят на правителството на президента Башар ал-Асад. Той повтори и призивите за намирането на политическо решение, което да сложи край на гражданската война в страната, причинила смъртта на повече от 200 хил. души.

Междувременно премиерът на Франция Манюел Валс потвърди пред парламента, че страната му ще продължи да участва във въздушните удари срещу “Ислямска държава”. Изявлението на Валс е по повод разпространеното видео с екзекуцията на французина Ерве Пиер Гурдел, който беше отвлечен от ислямисти в Алжир в неделя.

Белгийски медии съобщиха междувременно, че и Брюксел може да се присъедини към въздушната офанзива срещу групировката в северните райони на Ирак и Сирия. Готовност за излитане имат шест изтребителя на Белгия, ако се вземе положително решение.

Досега са нанесени около 200 удара по цели на ислямистите в Ирак и Сирия, обяви Централното командване на САЩ.

Междувременно не без ирония външният министър на Русия Сергей Лавров коментира, че Обама е удостоил Русия с “честта” да бъде втората глобална заплаха, съобщава ИТАР-ТАСС.

Според него “миротворческата реч” на Обама пред Общото събрание на ООН не се е получила. “Това е американската гледна точка на света, който президентът представи и многократно подчерта изключителността на страната си”, посочва Лавров.

Москва се интересува от разрешаването на конфликти чрез равнопоставен диалог, а не чрез едностранни обвинения, каза още Лавров пред репортери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:27 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
мда ей тука този обяснява за ***, където се опитва да прай целия свят на маймуни First sponsoring, now fighting? Lavrov on West's anti-ISIS ophttp://rt.com/news/190200-lavrov-isis-west-miscalculation/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още