IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британските депутати дадоха зелена светлина за военна намеса в Ирак

Ако позволим на "Ислямска държава" да расте, нивото на заплаха за страната ще се увеличи, заяви премиерът Дейвид Камерън

09:55 | 27.09.14 г. 1
Британските депутати дадоха зелена светлина за военна намеса в Ирак

След продължително обсъждане в Уестминстър членовете на Парламента на Великобритания в крайна сметка постигнаха съгласие страната да се намеси в Ирак срещу бунтовниците от "Ислямска държава" (ИД).

Говорейки в Уестминстър, британският министър-председател Дейвид Камерън заяви: "Ако позволим на ИД да расте и да се развива, няма съмнение, че нивото на заплаха за страната ще се увеличи".

Камерън заяви пред депутатите, че президентът на САЩ Барак Обама е "дал да се разбере", че иска Великобритания да се присъедини към въздушните удари. Според премиера участието на Обединеното кралство също така ще защити британската национална сигурност, "така че точно така трябва да действаме".

Отговаряйки на въпрос защо военните действия са необходими, Камерън заяви, че "няма реалистична перспектива" за побеждаване на ИД без военна намеса. Той дори отиде по-далеч и каза, че иракското правителство иска повече пряка помощ в борбата си срещу ислямските екстремисти. "Те се нуждаят от нашата военна помощ и е в наш и техен интерес да я даде", каза Камерън, цитиран WBP Online.

По време на заседанието на парламента лидерът на Лейбъристката партия Ед Милибанд заяви, че ИД е заплаха за всеки, който не "се е абонирал за тяхната дълбоко извратената идеология, която няма нищо общо с мирната религия, която се практикува от хора от целия свят и от милиони от нашите граждани, които са отвратени от това, което виждаме".

Милибанд добави: "Това действие не трябва да се разглежда като нова форма на империализъм".

По-рано тази седмица американските сили започнаха операции на сирийска територия, подкрепени от войски от Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Йордания, Бахрейн, Катар и Франция. Във вторник президентът на САЩ Барак Обама заяви, че "това не е борба единствено на Америка". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
'The Terrorists R Us.' The Islamic State 'Big Lie'http://rt.com/op-edge/191356-isis-terrorists-usa-un/ - глей будните кво пишат Вучев, хванете в тоя инвестор се учете не и не пишете посредствени тъпотии
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още