IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Операцията на Обама срещу Ислямска държава е рискована и непредсказуема

Успехът й съвсем не е сигурен, пише Financial Times

20:46 | 25.09.14 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Операцията на Обама срещу Ислямска държава е рискована и непредсказуема

С предприетите в Сирия въздушни удари срещу групировката Ислямска държава американският президент Барак Обама започва непредсказуема и рискована операция, чийто успех съвсем не е сигурен, пише британският вестник Financial Times, цитиран от Dnes.bg.

Когато се прави оценка на решението на Обама, е необходимо да се отговори на три въпроса. Първият е дали разширяването на кампанията от Ирак към Сирия е оправдано от гледна точка на сигурността. Не би трябвало да има особени съмнение, че това е така. Ислямска държава завзема големи територии в Ирак и Сирия и се зарича да премине границите на Йордания и Ливан, отбелязва БТА.

Групировката има около 30 000 бойци и печели милиони долари от 13-те петролни и газови находища, които контролира. Тя демонстрира безмилостно отношение към малцинствата в региона като язидите и християните. Като се има предвид заплахата, която представлява Ислямска държава за Европа и Средиземноморието, САЩ имат отговорност да спрат екстремистите, докато все още могат.

Вторият въпрос е дали разширяването на операцията към Сирия е правосъобразно. Това е по-сложен въпрос. Американските действия срещу Ислямска държава в Ирак несъмнено са позволени, защото правителството в Багдад иска това. Сирийските власти не са отправяли подобно искане, макар че засега няма признаци Дамаск да се противопоставя на въздушните удари срещу вражеската за него групировка.

Важното обаче е това, че операцията на САЩ се подкрепя от пет сунитски арабски държави - Саудитска Арабия, Йордания, Обединените арабски емирства, Катар и Бахрейн, а също от Турция, която предлага поне политическа поддръжка. Силното арабско участие придава легитимност на операцията, което е в рязък контраст с намесата на САЩ в Ирак през 2003 г.

Най-големият въпрос, който и буди най-много съмнения, е дали мисията може да постигне заявената си цел. През последните дни САЩ вкарват в действие страховита огнева мощ срещу Ислямска държава. Но за да бъде изпълнена задачата докрай, може да се наложи в Ирак и Сирия да бъдат разположени сухопътни сили. След мъчителния опит от войната в Ирак едва ли САЩ ще се съгласят да изпратят нещо повече от символичен брой военни, а арабските сили не показват особено желание да се бият. На Свободната сирийска армия ще са й нужни години, докато бъде в състояние да се противопостави на Ислямска държава и правителството в Дамаск.

Иракската армия може да удържа настъплението на групировката към Багдад, но все още търпи поражения от екстремистите, отбелязва вестникът.

При тежката ситуация в Близкия изток американският президент и другите западни лидери не разполагат с варианти, които да са напълно лишени от рискове. Но те трябва да имат предвид, че унищожаването на Ислямска държава в крайна сметка ще зависи от това регионалните сили да поемат своя дял.

Необходимо е Турция да бъде насърчена да играе дейна роля в предвожданата от САЩ операция. Иракското правителство би трябвало да положи доста повече усилия, за да обедини сунитите, шиитите и кюрдите в национални институции. Това ще отслаби позициите на Ислямска държава.

Главното изпитание обаче ще бъде за американския президент. След като вкара своите сили в боя, той трябва да размисли върху поуките от неуспешните кампании в миналото. Две трети от американците подкрепят действията на САЩ срещу Ислямска държава. Но за да запази тази поддръжка, Обама трябва да определи ясни цели и да не допуска мисията да забуксува, отбелязва Financial Times.

Още международни новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 4 rate down comment 5
michaelis
преди 9 години
и особено за първия ми коментар, човека в анлгииския парламент, тогава казва и си дава оставката, че няма Ал-Кайда, това е база данни и всеки офицер го знае това и го ликвидират от страх да не се разчуе и да стане публично. Простия народ обаче вярва, че има ал-кайди има терористи и си е съвсем нормално и е в реда на нещата и това което е по новините е така, значи найстина много *** народ и много наивен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 5
michaelis
преди 9 години
кво ми дреме за минусите, то врага е ясен кой е и кой си субсидира тея безмозачните араби. Само се питам що за *** тряя да си да си жертваш собственото население за да прайш идиотщини. Там заклаха журналисти, всякви, тея американци,французи и прочее са тотално изпращели. Аз не знам защо хората не се дигнат на бунт тея не са нормални, всеки нормален средностатистически европеец не е *** да види, кой прави зялата дандания, американците не ги бройм, те щом ме питат дали в Австрия има кенгуру и България дали е до Тексас ясни са ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 5
deant
преди 9 години
Не знам защо цъкат минуси. Това което аз цитирах беше от БНР информация. Аз останах втрещен. Пък феновете на краварите-бомбадировачи, не им пожелавам някаъде наблизо да има конфликт, защото и те ще отнесат жертви от своите кумири. Баси промитото племе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 2
akvari_um
преди 9 години
то цялата работа не е ли за е*ане , жени и земя за хотелчета и офиси , миндита ????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 9
0pk
преди 9 години
Абе 30 хил армия не могат да спрат. Най-могъщада държава. Смешници. Ако путин тръгне с 200хил нато-мато сичко ше подвие опашка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 7
michaelis
преди 9 години
ми ше намалеем драстично, нали им е мечта, че сме много маймуни на клона. В България не им требе да пускат никви ислямисти, те наще мутри сами се бастардисаха и бяха само цивилни, смятай ако имаше и джихадисти ... Това което беше през '90 при нас, при американците е било в дивия запад през 1860
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 8
deant
преди 9 години
тази сутрин слушах за бомбандировките по БНР. 14 убити терористи и 5 убити цивилни. Това са си 25% невинни жертви. Я си го представете в по-голям мащаб?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 5
michaelis
преди 9 години
http://***.theguardian.com/uk/2005/jul/08/july7.development.........Bin Laden was, though, a product of a monumental miscalculation by western security agencies. Throughout the 80s he was armed by the CIA and funded by the Saudis to wage jihad against the Russian occupation of Afghanistan. Al-Qaida, literally "the database", was originally the computer file of the thousands of mujahideen who were recruited and trained with help from the CIA to defeat the Russians. Inexplicably, and with disastrous consequences, it never appears to have occurred to Washington that once Russia was out of the way, Bin Laden's organisation would turn its attention to the west. ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 6
michaelis
преди 9 години
ей чуйте тоя лека му пръст кво казва и после го ликвидирали ***, тея САЩ са убиици, долна пасмина и ***.Robin Cook's Resignation Speech (in full) http://***.youtube.com/watch?v=I0f8NBlmwwE
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още