IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама се закани да унищожи „Ислямска държава“

Разрушаването на групировката ще отнеме време заради властовия вакуум в Сирия и нуждата да са изградят коалиции, обясни американският президент

16:24 | 03.09.14 г. 10
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Разрушаването на &bdquo;Ислямска държава&ldquo; няма да се случи за седмица, месец или шест месеца, предупреди Обама.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Разрушаването на „Ислямска държава“ няма да се случи за седмица, месец или шест месеца, предупреди Обама. Снимка: Ройтерс

САЩ планират да се бият с „Ислямска държава“, докато групировката престане да бъде сила в Близкия изток, и ще търсят справедливост за убийството на американския журналист Стивън Сотлоф, заяви американският президент Барак Обама днес, цитиран от Ройтерс.

Той допълни, че разрушаването на военната групировка ще отнеме време заради властовия вакуум в Сирия, големия брой калени от иракската война бойци и нуждата да са изградят коалиции, включително с местните сунитски общности.

Вчера „Ислямска държава“ разпространи видеоклип, показващ обезглавяването на Сотлоф - вторият американски заложник, убит като отмъщение за американските въздушни удари в Ирак.

„Това е крайният резултат, целта ни е ясна и тя е да отслабим и унищожим „Ислямска държава“, така че повече да не бъде заплаха не само за Ирак, но и за региона и САЩ“, заяви Обама по време на пресконференция.

„Каквото и да си мислят тези убийци, че ще постигнат с убийството на невинни американци като Стивън, вече са се провалили“, каза Обама. „Провалиха се, защото хората от цял свят и американците са отвратени от тяхното варварство. Няма да ни изплашат.“

Американски и британски служби са анализирали видеото, в което убиецът е същият екзекутор с британски акцент, който уби американския журналист Джеймс Фоли на 19 август, и са стигнали до извода, че е записът е автентичен.

САЩ подновиха въздушните атаки в Ирак през август за първи път след изтеглянето на войските през 2011 г. и по думите на Обама ударите вече дават резултати.

„Тези, които правят грешката да наранят американци, ще научат, че няма да забравим и че стигаме далеч и че справедливостта ще бъде постигната“, каза той.

„Това няма да се случи за седмица, месец или шест месеца заради случващото се във вакуума в Сирия, както и заради калените в битка елементи на „Ислямска държава“, които израснаха от Ал Кайда в Ирак по време на войната там... ще отнеме време да успеем да ги отблъснем.“

Късно във вторник от Белия дом обявиха, че Обама изпраща трима висши служители – държавният секретар Джон Кери, министърът на отбраната Чък Хейгъл и съветникът по въпросите за борбата с тероризма Лиза Монако – в Близкия изток, "за да изградят в средносрочен план по-силно регионално партньорство“ срещу „Ислямска държава“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
Червените *** пак са избързали със антиамерикански и просъветски коментари----------------Не съм наясно как ги виждат нещата разноцветните (като дъгата) гъсеници - може би ти, тр. да ми кажеш ?Това което аз си мисля пон въпроса е, че ще бъде чудовищна несправедливост, ако просто с лека ръка се омаловажава или направо зачеркне американския принос и старание, за създаване на явлението радикален/фанатичен ислямизъм , съучастието и благословията им за финансиране, обучение и въоръжаване на тълпи зомбирани главорези.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 9 години
Прочее, да беше взело да почерпи кралското семейство милото бараче с по бутилка виски, задето така се разбират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 9 години
Тва, резидент Банана да им се кани...Много им червените линии по руска територия - как така не се намери и една в хамериката? *** вярно, тези всички ни вземат за мезе, йебем си "демократичнио Лидер", си йебем.Виж, обаче, как досега не ми дойде на акъл, че големите бакии се хранят от Ер Рияд, а бананго е в супер-дружески отношения с него, недоумявам. бях с по-високо мнение за себе си и също изтървах явната финансова връзка вашингтон-рияд-ИД, разкайвам се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 1
eng.Garin
преди 9 години
Ооо, Обама разиграва един класически литературен етют, в които бащата се заканва на сина си! След като в края на юни тази година, същия Обама създаде тази "нова" сила , като предостави 500 милиона долара, които стигнаха за новичките Калашници, РПГ-та и японски джипове , с които завзеха за отрицателно време огромни части от Ирак, СЕГА Обама със смешна риторика и нелепа патетика "громи" своето чадо - ислямските фундаменталисти! Единствено ми остава да се чудя на милионите хора по света , които , като зомбирани вярват на тази машина за илюзии - САЩ и са готови да вярват до гроб, стига да не им отнемеш плазмата на кредит и петъчното напиване до безсъзнание в контролирана обстановка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 7
многодобре
преди 9 години
Посещавам форумите,за да видя, за колко хора политическите убеждения са тези,които формират и отношението към субекта.(гнида не е престъпника крадец,убиец,лъжец а този,които предпочита нещо различно от "западният начин на живот"?Странно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 17
rover
преди 9 години
Червените *** пак са избързали със антиамерикански и просъветски коментари.Едни от тях са ограничени ментално, останалите - платени агитатори, деца на бивши и сегашни партийни секретари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 10
Mavi Goz
преди 9 години
Тези, които правят грешката да наранят американци, ще научат, че няма да забравим и че стигаме далеч и че справедливостта ще бъде постигната, каза той"Обаче руснаци всеки може да си наранява когато, където и както си иска...! И Русия има право само брои и прибира труповете, ако й разрешат! За двама заклани американци ще правим коалиции, ще прекараме на другия край на света армадите и ще изравним със земята цели държави, а за клането в Одеса си били виновни закланите! В Украйна цивилните, избити в Донецк и Луганск са талаш - руски, подчовешки, не си струва да се обсъжда даже...Да ви се^ра на ценностите атлантически!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 5
studioaa
преди 9 години
Значи Обама първо крепи престъпния режим в Саудитска Арабия, който спонсорира тероризма в Пакистан, Индия и Чечения и навсякъде другаде по света, а е недоволен от ислямистите. Единствения начин за борба с ислямизма е пуч срещу властта в Саудитска Арабия, която го спонсорира с парите от петрол. Дали Обама ще посмее да заколи златната кокошка??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 6
Stone_Kold
преди 9 години
намери си заместител на ссср
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 17
Бате Пешо
преди 9 години
Тоя явно е започнал с пиенето от сутринта.Ще ги унищожи колкото унищожи Ал Кайда.Най много да му спретнат някой атентат или да му забият самолет в Белия дом.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още