IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ изпращат разузнавателни самолети срещу позициите на ислямистите в Сирия

Засега няма разрешение за въздушни удари, Вашингтон не възнамерява да иска позволение от Дамаск за евентуални удари на сирийска територия

09:14 | 26.08.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Боец на &quot;Ислямска държава&quot; обявява, че групировката държи контрола над военното летище &quot;Табка&quot; в Сирия. Снимка: Ройтерс</p>

Боец на "Ислямска държава" обявява, че групировката държи контрола над военното летище "Табка" в Сирия. Снимка: Ройтерс

САЩ се готвят за въздушни удари срещу екстремистките ислямисти в Сирия. Както беше съобщено от висши правителствени кръгове, Пентагонът е разпоредил изпращането на шпионски самолети, включително и безпилотни дрони, в сирийското въздушно пространство. Те ще събират информация за джихадистката групировка „Ислямска държава“, която да послужи като основа за евентуални въздушни атаки извън Ирак, пише The Wall Street Journal. 

С този ход правителството на САЩ практически признава, че има нужда от повече разузнавателна информация, за да може по-добре да оцени риска от терористичната група. Ислямистите вече държат големи части от Сирия и Ирак под свой контрол. 

Според представителите на САЩ разузнавателните полети над Източна Сирия могат да започнат скоро. „Пентагонът се готви да извършва разузнавателни полети над Сирия", заяви високопоставен представител на САЩ. За атаки там обаче все още няма решение.

Според неназования служител апаратите ще имат за задача да помогнат на Пентагона да се сдобие с по-добра обща представа за позициите на бойците от "Ислямска държава" в Сирия. Той допълва, че все още не е взето решение за нанасяне на удари.

Отношението на правителството на САЩ срещу ислямистката групировка се втвърди след публикуването на видеоклип с екзекуцията на американския журналист Джеймс Фоули. По-късно президентът Барак Обама обеща публично да предприеме нещо срещу този "рак", който представлявали екстремистките ислямисти в Близкия изток.

И говорителят на Белия дом Джош Ърнест заяви на редовния брифинг в понеделник, че президентът Барак Обама не е взел решение по въпроса за въздушни удари срещу джихадистите в Сирия. Белият дом засега отказва да коментира и възможните разузнавателни полети над Сирия.

Междувременно в понеделник Вашингтон призова за по-силен ангажимент от страна на иракското правителство, което отново загуби голяма част от териториите си за сметка на екстремистката групировка. В допълнение САЩ са поискали подкрепата на други племена, групи и правителства в Близкия изток.

В същото време тече подготовката и за въздушни нападения от страна на САЩ над Сирия.  САЩ, които бомбардират джихадистите в Ирак от две седмици, изказаха през миналата седмица хипотезата за възможни удари в Сирия.

Сирийският външен министър Уалид Муалем предупреди САЩ да не предприемат такива атаки без разрешението на правителството в Дамаск. Муалем заяви на пресконференция в Дамаск, че Сирия е готова да сътрудничи срещу екстремистите. Всякакви действия срещу въоръжените групи "трябва да бъдат съгласувани с правителството на Сирия", заяви той.

Според официални представители на САЩ, които са запознати с въпроса, плановете предвиждат въвеждане на безпилотни разузнавателни самолети в сирийското въздушно пространство без разрешение или одобрение на сирийското правителство. 

В неофициални разговори американски служители дават да се разбере, че Вашингтон няма никакво намерение да иска позволение от сирийските власти или да координират евентуални удари с тях, противно на искането на Дамаск, допълва AFP.

Правителството на САЩ вече заяви неколкократно, че сирийският режим няма да стане съюзник, само защото двете страни имат общ враг. Според официални представители на САЩ съществуващите системи за противовъздушна отбрана в Източна Сирия не са заплаха за американските дрони. Материалът, който може да се събере от планираните разузнавателни полети, следва да допълни спътниковата информация, казват експерти.

Съединените щати вече са пращали тайни безпилотни и пилотирани шпионски самолети в сирийското въздушно пространство. Американски военни са опитали през юли да освободят група американци, държани като заложници от „Ислямска държава“. Спасителната операция обаче се е провалила, тъй като ислямистите са преместили заложниците преди началото на атаките.

От края на миналата година Съединените щати изпращат безпилотни самолети и други въздухоплавателни средства за наблюдение по протежение на иракско-сирийската граница. Броят на полетите се е увеличил драстично през последните седмици. Независимо от това правителствени служители твърдят, че тези дрони биха били в състояние да съберат само ограничена информация за съоръженията и дейностите на екстремистите на сирийска територия.

Според американски представители сателитите трудно могат да обхванат целите и обектите на „Ислямска държава“, тъй като заснемането на сателитни изображения не се извършва денонощно.

Ако Обама одобри въздушни удари в Сирия, според експертите трябва да има и трайно прелитане с безпилотни самолети, за да се гарантира, че американските военни имат правилните цели, за да се намали риска от жертви сред цивилното население и да се открият щетите след атаките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
nikolay.r.todorov
преди 9 години
Сравнението всъщност е комплимент, понеже онзи с джапанките разката за 1 месец армия, която САЩ обучаваха и въоръжаваха с години. Апропо, САЩ забърка това в Ирак, така че да пращат дрони, всяка помощ е добре дошла. Русия се е отчела вече, въоръжавайки Асад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
Nikola666
преди 9 години
Американците пращат самолети на другия край на света, а Русия се занимава с пограничен конфликт и закусвалните на Макдоналдс. В момента Русия е като боеца от снимката - камуфлажна униформа и джапанки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
bigmamascandal
преди 9 години
Сега да не се окаже, че Асад е приятелче на Вашингтон :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още