IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел защитава доставките на оръжие за кюрдите

Изпращането на оръжия е значителна стъпка за Германия, която традиционно се разграничава от такива действия

10:10 | 25.08.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Меркел: &quot;Не мога да се преструвам, че планираните доставки на германско оръжие за кюрдите в Ирак не могат да попаднат в неподходящи ръце&quot;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Меркел: "Не мога да се преструвам, че планираните доставки на германско оръжие за кюрдите в Ирак не могат да попаднат в неподходящи ръце". Снимка: Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел защити решението на кабинета за доставки на оръжие за кюрдите в Ирак. 

"Стопроцентов положителен или отрицателен отговор на въпроса дали ние следваме най-правилното решение не съществува“, заяви Меркел пред Freie Presse. За ARD канцлерът добавя, че има само две възможности: да се сложи край на ударите на „Ислямска държава“ и да се предотврати геноцидът, или да се вземе решение, че рискът е прекалено голям. След внимателно обмисляне федералното правителство е решило да действа. Но същевременно Меркел подчертава: „При никакви обстоятелства няма да пращаме войски в Ирак". 

Въпреки това Меркел не изключва планираните доставки на германско оръжие за кюрдите в Ирак да попаднат в неподходящи ръце. 

„Аз не мога да се преструвам, че този риск не съществува", заяви лидерът на ХДС през уикенда. Но същевременно тя изключи директна подкрепа за забранената Кюрдска работническа партия в Германия, която се бори в продължение на десетилетия в Турция за по-голяма автономия за малцинствата. 

Меркел заяви още, че германската военна помощ ще бъде предоставяна в рамките на резолюция на ООН, която позволява доставка до Ирак само в случай, че централното правителство в Багдад се съгласи на тях. "Ние вярваме, че това ще се случи". След това оръжията могат да бъдат предадени на регионалното правителство на Кюрдистан.

„Работническата партия на Кюрдистан (ПКК) в този контекст не е опция за получател на оръжието", заяви Меркел. Припомняме, че ПКК е класифицирана от ЕС и САЩ като терористична организация. Междувременно и тя призова западните правителства да я подкрепят в борбата срещу милициите на "Ислямска държава", включително и с оръжия.

На 1 септември германският парламент трябва да заседава извънредно по темата за доставките на оръжие по искане на премиера на провинция Баден-Вюртемберг Винфред Кречман. Решението обаче ще бъде взето само от правителството.

Според опозицията правителството не може да взема еднолично подобни решения. „Федералното правителство няма право да изпраща смъртоносни оръжия без решение на парламента“, заяви по-рано през седмицата лидерът на парламентарната фракция на Зелените Катрин Гьоринг-Екарт. 



„От наша гледна точка по този въпрос не е необходимо решение на парламента. Правната рамка дава възможност такъв вид помощ да се осъществява без гласуване в парламентарна зала”, контрира обаче Филип Мисфелдер, говорител по външнополитическите въпроси на фракцията на съуправляващата десница.

Дискусиите са за доставки на гранатомети и ракетни снаряди, с които кюрдите да могат да се опълчат на екстремистите от Ислямска държава. Според изтекла в медиите информация става въпрос и за противотанкови ракети от тип “Милан”, които поразяват танкове и бронетранспортьори, с каквито разполагат терористите от “Ислямска държава”.

Други западни страни, като САЩ и Франция, също доставят оръжия. Изпращането на оръжия е значителна стъпка за Германия, която традиционно се разграничава от такива действия и се случва на фона на силен вътрешен и международен натиск върху германското правителство да предостави повече от хуманитарна помощ за тези, които се борят срещу „Ислямска държава", окупирала големи райони от Ирак през последните седмици. 

Германското обществено мнение е силно поляризирано по отношение на военна интервенция или доставка на оръжия за размирни региони предвид нацисткото минало на страната. Като основание за решението на Берлин да подкрепи Ирак външният министър Франк-Валтер Щайнмайер изтъква, че срив на иракската държава би имал катастрофални последици за Германия и за Европа като цяло. 

Берлин обаче се противопостави на вдигането на оръжейното ембарго на Европейския съюз (ЕС) за Сирия през миналата година, припомня Financial Times. Германия се опасява, че това може да доведе до неконтролируемо разпространение на оръжия в региона.

Германското правителство обаче вече гледа на напредъка на джихадистите от Близкия изток като на основна заплаха за обществената сигурност на своите граждани. До миналата седмица Берлин планираше само да доставя несмъртоносно военно оборудване на кюрдите, като каски и бронежилетки.

В Ирак през последните дни са загинали най-малко 35 души при очевидно отмъщение за атака над сунитска джамия. Членове на шиитска милиция са убили в петък 68 вярващи в сунитска джамия в провинция Дияла.

Както твърди местната полиция, атентатор самоубиец се е врязал с автомобил в сграда на разузнаването в Багдад, при което е убил най-малко осем души. Близо до Тикрит друг атентатор самоубиец е използвал военен джип, натоварен с експлозиви. При атаката са били убити девет души. В Киркук и кюрдската столица Ербил също са осъществени редица атентати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
bigmamascandal
преди 9 години
Немците май никога досега не са си позволявали да доставят оръжия в конфликтни места...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още