IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Ню Йорк таймс": Турция ще разреши на САЩ да ползва нейни военни бази

Американски официални лица обсъждат с Анкара и други начини, чрез които Турция да се включи в борбата с Ислямска държава

10:15 | 13.10.14 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Танкове на турската армия маневрират край граничния сирийски град Кобани, частично завзет от ислямските екстремисти.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Танкове на турската армия маневрират край граничния сирийски град Кобани, частично завзет от ислямските екстремисти. Снимка: Ройтерс

Турция ще разреши на САЩ да ползват нейни бази за борбата с радикалната организация "Ислямска държава", съобщава "Ню Йорк таймс".

Анкара ще разреши американски войски и войски на международната коалиция, водена от Вашингтон, която осъществява въздушни удари срещу екстремистите, да ползват базите й, включително ключов обект на около 150 км от сирийската граница, за операции срещу джихадистите в Сирия и Ирак.

Представители на администрацията на американския президент Барак Обама от известно време приканват турското правителство да започне да играе по-голяма роля в борбата с екстремистите, които превзеха големи райони в Ирак и Сирия и прогониха хиляди бежанци в Турция.

Американски военен екип ще пристигне в Турция тази седмица да договори подробностите по тренировъчната програма на сирийски опозиционни бойци и да обсъди какви въздушни мисии може да се изпълняват от турските бази.

Споразумението за ползването на базите идва след два дни преговори в Анкара между турските власти и запасният генерал на САЩ Джон Алън, който координира действията на международната коалиция.

Министърът на отбраната на САЩ Чък Хейгъл беше съобщил по-рано, че САЩ искат достъп до турските военновъздушни бази, включително тази в Инджирлик, Южна Турция, пише "Ню Йорк таймс".

Съветничката на Обама по националната сигурност Сюзан Райс заяви, че Турция се е присъединила към Саудитска Арабия - страна, с която е в обтегнати отношения - за да помага по тренировъчната програма, пише в. "Вашингтон пост".

По думите на американски официални представители ще са нужни няколко месеца да се даде одобрение за обучението на 5 хил. опозиционни бойци и още осем месеца за завършване на обучението им.

Турция доскоро проявяваше нежелание да се включи в коалицията за борба срещу екстремистката организация, защото смята, че това отклонява вниманието от усилията за сваляне на сирийския президент Башар Асад. Правителството й отдавна критикува забавянията в американската тренировъчна програма за сирийската опозиция, отбелязва "Вашингтон пост".

Според в. "Гардиън" Турция е поставила условие сирийските опозиционни бойци, които ще бъдат обучавани в нейни бази, да са не повече от 4 хил. души и да бъдат предварително проверени от турското разузнаване.

Сюзан Райс подчертава още, че САЩ не са искали от Турция да праща свои сухопътни сили в Сирия.

Американски официални лица продължават да обсъждат с Анкара и други начини, по които Турция може да се включи в борбата с „Ислямска държава“. Страната е от решаващо значение в опитите да се спре потокът от чуждестранни бойци в Сирия и Ирак, както и в усилията да бъде попречено на екстремистите да изнасят петрол през Турция.

Още новини за борбата срещу „Ислямска държава“ четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още