IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Буферната зона за кюрдски бежанци в Сирия разделя САЩ и Турция

Бездействието на турското правителство в конфликта заплашва да компрометира мирните преговори с Кюрдската работническа партия, пише WSJ

09:51 | 09.10.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Кадри от Кобане след поредната въздушна атака. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Кадри от Кобане след поредната въздушна атака. Снимка: Ройтерс

САЩ не възнамеряват да продължат да обсъждат фаворизираната от Турция идея за създаване на бежанска буферна зона по протежение на сирийско-турската граница. По този начин Анкара и Вашингтон остават на различни мнения по отношение на кампанията срещу радикалната екстремистка групировка „Ислямска държава“ в сирийско-кюрдските райони, предава WSJ.

Въпреки че американският министър на отбраната Джон Кери заяви в сряда, че създаването на такъв бежански подслон може да се обсъди, говорителят на Министерството на отбраната на САЩ контраадмирал Джон Кърби обясни, че една буферна зона „във военния ѝ вариант" не може дори само да се обсъжда. И говорителят на Белия дом Джош Ърнест заяви, че буферната зона „за момента не е вариант".

Междувременно в телефонен разговор с турския президент Реджеп Тайип Ердоган френският президент Франсоа Оланд е подкрепил идеята му за буферна зона на границата. Освен това според съобщението двете страни споделят обща позиция и за нуждата да бъде оказана допълнителна подкрепа на умерената сирийска опозиция в борбата й срещу сирийския президент Башар ал Асад и радикалната групировка "Ислямска държава". Също и британският външен министър Филип Хамънд е нарекъл предложението за буферна зона „възможна опция“. 

Продължаващата три седмици ислямистка обсада на населения предимно с кюрди град Кобане в северната част на Сирия близо до турската граница поставя Съединените щати и техните съюзници под натиск. Същевременно тя породи нова бежанска кризи и предизвика кюрдски протести в Турция, които може да ескалират в близките дни. Само през последните два дни по време на такива протести в Турция са загинали 21 души.

Въпреки продължаващите въздушни нападения на военната коалиция, оглавявана от Съединените щати, екстремистите са успели да струпат повече бойци до град Кобане, съобщават кюрдски бойци и турски държавни служители.

САЩ обаче признават, че въздушните атаки по принцип могат да имат само ограничен ефект в борбата срещу ислямистите. В същото време американски представители заявяват, че засега поне не се предвиждат нови военни действия.

Говорителят на правителството Ърнест омаловажи същевременно стратегическото значение на кюрдската крепост Кобане. Той заяви, че съдбата на града не поставя на изпитание стратегията на американците за региона. По-скоро било важно въздушните нападения да успеят да отслабят логистиката и финансирането на „Ислямска държава“.

Въпреки това конфликтът за Кобане крие дилема за целите, които САЩ искат да постигнат в региона. Въпреки че правителството омаловажава стратегическото значение на града, то трябва да се конфронтира постоянно с тамошния конфликт заради интензивните статии в пресата от граничната зона на Турция.

Освен това, а това е видимо от продължаващите битки, САЩ са под все по-силен натиск да постигнат дипломатическата си цел, а именно да обвържат по-тясно Турция в борбата срещу екстремистите. Американците настояват турското правителство да направи повече, за да се защитят кюрдите в Кобане. Освен това пледират за това турската армия да участва във въздушните удари срещу „Ислямска държава“ в Ирак и Сирия.

Последните въздушни удари срещу "Ислямска държава"


Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 15:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 9 години
Ердоган се оказа голям играч! Един ден и на него ще му вдигнат мавзолей наравно с Кемал Ататюрк! Трън в *** е и на Обанго и на Натаняху... хехе! Като сложиш и Путин, много им идва нанагорно на янките от вироглави лидери "На изток от рая"... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още