IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия е одобрила спорен оръжеен експорт?

Редица арабски държави ще могат да закупят военна техника от федералната република, твърди Süddeutsche Zeitung

15:33 | 04.10.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Германия е одобрила спорен оръжеен експорт?

Федералното правителство на Германия е одобрило спорния износ на оръжия в значителна степен за арабски държави. Сред тях са и държави и юридически лица, заподозрени, че в миналото са подкрепяли терористичната групировка „Ислямска държава“, пише Süddeutsche Zeitung на своя уебсайт, като се позовава на изслушване в икономическата комисия и комисията по отбрана към Бундестага с участието на министъра на отбраната Урсула фон дер Лайен и на министъра на икономиката Зигмар Габриел. 

Въпреки това от списъка на одобрения износ не става ясно какви сделки с трети страни могат да остават забранени, пише вестникът. Като трети страни се считат държави, които не са членове на НАТО или на ЕС, както и не са равнопоставени на НАТО, като например Австралия. Габриел обяви през юни, че в отбранителната политика ще продължи да държи на на по-рестриктивен курс чрез прилагане на по-строги стандарти за износ.

От списъка става видно, че Катар може да получи 13 бронирани машини Dingo и 32 броя бронирани разузнавателни превозни средства от типа Fennec Fox. Емирството е подозирано, че поддържа с редовни парични вноски терористичната групировка „Ислямска държава“. Главата на Емирството – шейх Тамим бин Хамад ал Тани отхвърли неколкократно това твърдение през септември по време на посещението си в Берлин.

В Алжир ще бъдат доставени 88 четириколесни превозни средства "с военно оборудване", пише още вестникът. Обединените арабски емирства ще получат четири броя бронирани машини Wisent. Саудитска Арабия за целите на тестване също ще получи една такава машина, както и шест дистанционно управляеми оръжейни станции и прототипни модели на разузнавателни и наблюдателни системи.

Редица държави ще получат и оръжие от различен характер - Обединените арабски емирства ще купят 3012 картечници и 20 000 минохвъргачки, както и много боеприпаси. За Йордан е предвиден износ на 1027 напълно автоматични картечници и 47 картечници. Кувейт ще получи гранатомети, а Оман - 500 картечници и автоматични пушки за тестване.

Междувременно въоръжените сили на Германия планират да засилят участието  си в кампанията срещу групировката "Ислямска държава" в Северен  Ирак. DPA се позовава на резултатите от слушания в комисията по отбрана към Бундестага с участието на министъра на отбраната Урсула фон дер Лайен. Бундесверът планира да създаде център за  военно обучение в Ербил, главния град на иракски Кюрдистан,  както и да участва в обучението на иракски войници и да изпрати  още военнослужещи в Ирак.

Министерството потвърди тези планове, които се появяват след отправения по-рано тази седмица призив от САЩ към съюзниците им да се включат по-активно в кампанията срещу джихадистите, които контролират обширни територии в Ирак и Сирия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
keizer
преди 9 години
"напълно автоматични картечници" - WTF???? а аз си мислех, че всички картечници стрелят автоматично...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още