fallback

Обама подписа законопроекта за бюджета на САЩ

Документът, предвиждащ разходи от 1,1 трилиона долара, е двупартиен компромис

12:02 | 17.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Президентът на САЩ Барак Обама подписа законопроекта за федералния бюджет през 2015 година, съобщи Ройтерс.

Документът, предвиждащ разходи от 1,1 трилиона долара, бе двупартиен компромис, който в еднаква степен разгневи либералите и консерваторите, но благодарение на него се избягва опасността правителствените служби да спрат работа, а сблъсъците по имиграционната реформа се отлагат за идната година. Законопроектът премина през американския Конгрес през миналата седмица. 

Самият бюджет за периода от октомври 2014 г. до септември 2015 г. е за 1,014 трлн. долара (812 млрд. евро). Финансовата година в САЩ започна още на 1 октомври, но досега правителството работеше чрез решение за временно финансиране. Към сумата обаче следва да се добавят специални разходи, например за борба срещу „Ислямска държава“ и за търсене на решения за епидемията Ебола.

Законопроектът е сред последните, одобрени от сегашния състав на Конгреса - Камара на представители, контролирана от републиканците, и Сенат под контрола на демократите. През януари новият Конгрес ще бъде контролиран от републиканците и в двете камари.

През миналата година разногласията между демократите и републиканците в Конгреса доведоха до 16-дневно спиране на работата на правителството (т. нар. Shutdown) и изправиха САЩ на ръба на техническия дефолт, като нанесоха на държавата щети за милиарди долари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:45 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още