fallback

Американски град съди Petrobras заради корупционен скандал

Делото може да окаже въздействие върху управлението на бразилския президент Дилма Русеф, която беше председател на компанията до 2010 година

11:01 | 27.12.14 г.

Американският град Провидънс (щата Род Айланд) е завел дело срещу бразилската държавна компания Petrobras заради корупционен скандал, довел до загуби за инвеститори, пише ВВС.

Това дело може да разклати управлението на президента Дилма Русеф, която беше е председател на борда на директорите на петролната компания в продължение на 7 години до 2010 година.

Тя вече отрече да знае за тази схема.

Според адвокатите на Провидънс след като корупционният скандал е избухнал, това е сринало инвестициите в града. Някои от висшите служители в петролната компания са привлечени като обвиняеми.

Досега около скандала с Petrobras са повдигнати обвинения срещу 39 души в Бразилия за различни престъпления – корупция, пране на пари и рекет. Бразилски съдилища са блокирали активи на стойност 270 млн. долара на заподозрените. Властите в страната разглеждат като подозрителни договори на Petrobras на стойност 22 млрд. долара. 

Има обвинения и за създаване на картел, който е повишил цената на инфраструктурните проекти на Petrobras, както и за схема за подкупване на политици.

Според данните на бразилската Федерална полиция наблюдаваната група е имала „нетипични финансови трансакции” на стойност над 3,9 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:51 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още