IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дело за 120 млн. долара не подмина Goldman Sachs

Банката е обвинена в подвеждане на инвеститор относно качеството на портфейл от ипотечни ценни книжа преди финансовата криза

10:36 | 08.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Дело за 120 млн. долара не подмина Goldman Sachs

В четвъртък Апелативният съд на щата Ню Йорк възобнови дело срещу Goldman Sachs Group Inc. за 120 млн. долара по обвинения в подвеждане на инвеститор относно качеството на портфейл от ипотечни ценни книжа малко преди избухването на финансовата криза, пише Ройтерс.

Според съдиите ACA Financial Guaranty Corp. трябва да продължи с делото, защото застрахователят е повдигнал въпроса за ролята на хедж фонда на милиардера Джон Полсън относно обезпечени дългови книжа (т.нар. collateralized debt obligation, или CDO) с наименованието Abacus.

От ACA Financial твърдят, че Goldman ги е подвел, че фондът Paulson & Co. е бил дългогодишен инвеститор в Abacus, когато от банката са знаели, че Полсън е залагал, че ипотечните ценни книжа в портфейла ще се сринат. АСА е загубила близо 900 млн. долара от сделката след краха на ипотечния пазар.

От дела през 2013 г. става ясно, че ACA Financial е искала да направи свое разследване, включително да попита директно Полсън за ролята си в Abacus.

Апелативният съд не се е съгласил, твърдейки, че ACA Financial е запитала Goldman относно участието на Полсън в трансакцията и е получила уверението, че той е дългогодишен инвеститор.

Съдът изпрати делото към по-долна инстанция, която да разгледа други въпроси, преди делото да бъде прехвърлено към щатския съд в Манхатън. Изпълнителният директор на ACA Financial Стивън Берковиц е доволен от решението.

Ройтерс припомня, че през 2010 г. Goldman се съгласи да плати 550 млн. долара на Федералната комисия за борсите и ценните книжа на САЩ по обвинения в подвеждане на инвеститори в Abacus, въпреки че от банката не са признавали, че са вършили нещо нередно.

През 2013 г. ACA Financial коригира обвинението, като добавя Paulson & Co. като ответник. Хедж фондът обаче се обърна към щатския съд в Манхатън, за да отхвърли обвиненията. Така делото отлежа, за да се стигне до решението на 7 май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още