IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman Sachs отчита най-високата печалба от 5 години насам

Резултатите на всички поделения на инвестиционната банка надхвърлят очакванията на анализаторите

16:55 | 16.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Goldman Sachs Group Inc. отчита най-високата си печалба на акция от над 5 години насам, след като американската банка изненада приятно анализаторите с финансовите си резултати за първото тримесечие на 2015 г., предава Bloomberg.

В периода януари-март нетната печалба на финансовата институция скача с 40% до 2,84 млрд. долара, или 5,94 долара на акция, от 2,03 млрд. долара, или 4,02 долара на акция, година по-рано. Резултатът е по-висок в сравнение с очакванията на всички 26 икономисти, анкетирани от агенцията.

Главният изпълнителен директор Лойд Бланкфейн се придържа към търговията, от която неговите конкуренти се отдръпнаха. Приходите на Goldman Sachs от търговия с облигации се увеличават с 12%, а тези от търговията с акции – с 46%, задминавайки JPMorgan Chase & Cо. - най-голямата американска банка по размер на активите.

Общите приходи на Goldman Sachs бележат повишение от 14% до 10,6 млрд. долара – най-високата стойност от 4 години. Възвращаемостта на капитала на банката е 14,7% през тримесечието при 10,9% година по-рано.

Изключвайки еднократните ефекти, приходите от търговия с финансови инструменти с фиксиран доход, валути и суровини (FICC) расте с 12 на сто на годишна база до 3,17 млрд. долара. Банката надхвърля прогнозите на Barclays за 3,08 млрд. долара и на Keefe, Bruyette & Woods за 3,03 млрд. долара.

Приходите от търговия с акции скачат до 2,34 млрд. долара. Цифрата също задминава анализаторските оценки.

Общите приходи от търговия с FICC и акции се равняват на 5,5 млрд. долара. При JPMorgan цифрата е 5,67 млрд. долара, а при Bank of America – 3,9 млрд. долара.

Разходите за заплати, което е най-голямото разходно перо на Goldman Sachs, възлизат на ,46 млрд. долара, което е 42% от приходите. Делът им намалява минимално от 43%, колкото бе през първото тримесечие на 2014 г. Банката намалява съотношението от началото на финансовата криза, за да увеличи рентабилността си.

Приходите от инвестиционно банкиране през първото тримесечие са със 7% повече до 1,91 млрд. долара. В тях се включват приходите от финансови услуги за 961 млн. долара, които са най-високите от финансовата криза насам.

Приходите от поемането на емисии намаляват с 14% до 944 млн. долара. В тях се включват 441 млн. долара от поемането на дълг и 533 млн. долара от услуги по предлагане на акции.

Тази година Goldman Sachs държи първото място сред поемателите на емисии, емитирането на права и оказването на услуги по сливания и придобивания, сочат данни на Bloomberg. Банката е шеста по поемане на емисии облигации.

Поделението за управление на активи отчита приходи за 1,58 млрд. долара, или с процент повече спрямо година по-рано. Размерът на активите под управление остава без промяна спрямо края на 2014 г. при 1,18 трлн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:08 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още