IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman Sachs: САЩ държат ключа за стабилизиране на петролния пазар

Брентът ще се стабилизира около 70 долара за барел до края на годината, смята експертът Мишел Дела Виня

16:13 | 02.04.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Goldman Sachs: САЩ държат ключа за стабилизиране на петролния пазар

Дългът за възстановяване на равновесието на цените на петрола се крие основно върху плещите на страни като САЩ, а не на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), посочи експерт на Goldman Sachs пред CNBC.

По думите на Мишел Дела Виня, ръководител на звеното за европейски енергийни изследвания на Goldman, производителите на петрол извън ОПЕК са отговорни за свръхпредлагането на пазара, което тежи върху цените.

Слабото глобално търсене и процъфтяващият добив на шистов петрол в Щатите се разглеждат като две от ключовите причини за спада на цените на петрола, който достигна 50 на сто от средата на юни миналата година насам. Нежеланието на ОПЕК да намали производството си на последното си заседание през ноември също повлия на пазарните стойности.

ОПЕК, групата от 12-те основни производители на петрол, която съставлява 40% от производството на петрол в света, непрекъснато подчертава, че организацията няма намерение да се среща отново до юни. Но според Дела Виня намаляването на производството на тази среща е все по-малко вероятно в сравнение с преговорите през ноември.

Досега САЩ поеха най-големия удар от усиленото производството, което доведе до аномалията да има постоянен спад в броя платформи за добив, съчетан с постоянен ръст на запасите от суровината.

Продължаващите преговорите за ядрената сделка с Иран също оказват отрицателно въздействие върху цената в последните дни, тъй като споразумението изглежда е на финалната права след повече от една година дебати. Всяка положителна новина за Техеран ще изпрати още надолу цените, тъй като Иран е един от най-големите производители в региона и ще достави още стока на пазара.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери удължи престоя си в Лозана, Швейцария, където се провеждат преговорите за Иран. Въпреки това говорителят на Белия дом Джош Ърнест заяви късно в сряда, че Вашингтон ще излезе от преговорите, ако усети, че дебатите забуксуват.

Междувременно иранският външен министър Мохамед Зариф заяви пред репортери в сряда, че има очевидни проблеми, които пречат да имаме решение до момента, но добави, че се надява международните сили да признаят, че това е "уникална възможност, която няма да се повтори".

По думите на Мишел Дела Виня брентът ще намери "равновесието" около 70 долара за барел до края на годината, но в краткосрочен план цената може да достигне дори 40 долара по време на летните месеци.

Той добави, че "супер скок" над 100 долара за барел е все по-малко вероятен, но и стойност от 25 долара за барел петрол също не е възможен сценарий.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 9 години
пусанли са го в дониг малоумниий
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
Ааа не бе, даже вече сами се издадоха, кои са бъзикали фючърсите на борсата .... :)) То за тва беше казано вече, че го праат нарочно, ама алхимиците "икономисчетата" тука, та свръх предлагане имало, та преливало от петрол, та шистова революция, само им се привиждат тъпотии и тея по американските новини облъчват на макс ..... Но нема нема, вече са пуснали фючърси на бензина в юани и ако тея бандити продължават в същия дух ше си разцъкват сами на тая борса и никой няма да ги бръсне за слива вече, то не че и са некой вече ги *** ама тва е друг въпрос ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още