IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тримесечната печалба на Goldman Sachs се сви със 7%

Значителен спад отчетоха приходите на банката от търговия с ценни книжа с фиксирана доходност, валути и стоки

17:29 | 16.01.15 г.
Тримесечната печалба на Goldman Sachs се сви със 7%

Goldman Sachs Group Inc оповести 7% спад на печалбата за четвъртото тримесечие на фона на неочакваната пазарна нестабилност през декември, предава Ройтерс.

Общата нетна печалба отстъпи до 2,17 млрд. долара, или 4,38 долара на акция, през четвъртото тримесечие спрямо 2,33 млрд. долара, или 4,60 долара на акция, година по-рано. Анализаторите очакваха печалба от 4,32 долара на акция.

Търговията с инструменти с фиксирана доходност – един от основните бизнеси на банката, бе поставена под натиск през миналата година поради по-строгите капиталови изисквания в резултат на финансовата криза и относително спокойните пазари, които обезкуражават клиентите да инвестират.

Отчетът на Goldman показва, че приходите от търговия с ценни книжа с фиксирана доходност, валути и стоки са спаднали с 19% през тримесечието. Данните изключват приходите от погасяване на дългове и продажбата на голяма част от застрахователната дейност в Европа.

Общите приходи на компанията от търговия с ценни книжа с фиксирана доходност, валути и стоки са се понижили с 29% до 1,22 млрд. долара през тримесечието, най-вече поради ниските нива на активност при дълговите инструменти и ипотеки, което обаче частично се компенсира от значително по-високи нетни приходи от търговия със суровини и валути.

Бизнесът, който някога допринасяше за 40 на сто от приходите на Goldman, отчита спад от 2009 г. насам на фона на новите правила за ненасърчаване на търговията за собствена сметка. Към момента те представляват едва около 16 на сто от тримесечните приходи.

Приходите от търговия с ценни книжа с фиксирана доходност, валути и стоки на JPMorgan Chase & Co спаднаха с 14% през тримесечието, тези на Citigroup Inc – с 16 на сто, а на Bank of America Corp – с 30 на сто.

Освен всичко компанията отчете 16% спад на приходите в инвестиционното банкиране до 1,44 млрд. долара.

В първите минути на търговията на Wall Street капитализацията на Goldman спада с 2,02 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още