IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шилер: Фед трябва да повиши лихвите, за да избегне балони при имотите и акциите

Има тенденция централните банки да игнорират спекулативните балони, докато не стане твърде късно, смята нобеловият лауреат

16:41 | 01.06.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Шилер: Фед трябва да повиши лихвите, за да избегне балони при имотите и акциите

Федералният резерв на САЩ трябва да обмисли вдигане на лихвените проценти възможно най-скоро, за да се справи с риска от спекулативни балони на имотните и фондовите пазари, заяви пред CNBC нобеловият лауреат за икономика Робърт Шилер.

"Аз мисля, че (централните банкери от Фед – бел. ред.) трябва да вземат предвид това поради грешките, които те направиха в миналото", посочи професорът от Йейлския университет на въпрос дали той вярва, че Фед трябва да повиши лихвите по-рано.

"Те (централните банкери от Фед – бел. pед.) не се занимават с жилищния балон, който доведе до сегашната криза. Смятам, че трябва да повишат равнищата, но за съжаление последните новини изглеждат малко слаби от страна на търсенето", добави Шилер.

Икономически новини обрисуваха мътна картина за икономиката на САЩ. Брутният вътрешен продукт спадна с 0,7% на годишна база през първото тримесечие в сравнение с първоначалната оценка за 0,2% ръст. Същевременно данните за потребителските нагласи на Мичиганския университет отбелязаха спад през май.

С оглед на по-слабата статистика за американската икономика пазари оттеглиха очакванията си за първото покачване на ставките в САЩ от 2006 г. насам. Доскоро прогнoзите бяха, че това ще се случи през този месец.

"Ако бъда помолен да дам показания пред тях (Фед – бел. ред.), може да я преразгледат (позицията си – бел. ред.), но има тенденция централните банки да игнорират спекулативните балони, докато не стане твърде късно", каза още икономистът. "Може да е вече твърде късно. Фондовите пазари в САЩ са доста нагоре и цените на пазара на недвижими имоти стават високи".

Основните индекси на Нюйоркската борса Dow Jones Industrial Average и S&P 500 достигнаха рекордно равнище през миналия месец, пренебрегвайки усещането, че разочароващите икономически новини ще насърчат Фед да запази лихвите ниски за по-дълго от очакваното.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 1
sssaaa
преди 8 години
А после викат, че златото било балон.....ФЕД се изказва на някокло пъти през годината публично, че възнамерява скоро да повиши лихвите и цената на златото пада. Да не би тази стратегия да е за да сменят волфрама в златнотно хранилище във Форт Нокс.Балон, балон, май всичко освен физическото злато е балон. Пари се печатат, ама злато НЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 2
Grosss
преди 8 години
Късно е чадо,много се наду балонът стана цял дирижабъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
И този има нобел ?! Професора обяснява добре как Бернарке и Грийнспан като шефове на ФЕД са отказали да контролират и спрат измамата и накрая за 3-те ''Д'' - https://***.youtube.com/watch?v=-FRvpsBL6Vs&feature=youtu.beКакво става ако ФЕД вдигне лихвата - просто казано намалява потреблението и от там ръста на БВП защото хората трябва да отделят за по-високите лихви Затова казвам ,че се хванаха в собствените си мрежи и сами се изобличиха ,че ''системата'' неработи и работеше до сега защото хората са неуки и имаше възможност за растеж но всичко свършиИма много доказателства, че през последните трийсет години финансовият сектор в Щатите се е превърнал в мошеническа индустрия. С нарасналото си богатство и влияние той започна да подкопава устоите на американската политическа система - http://e-vestnik.bg/20501/hishtnicheska-natsiya/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
Tyrista
преди 8 години
rate hike 2Q- 15
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 5
Tyrista
преди 8 години
rate hike 2Q- 15
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още