IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво кара Робърт Шилер да се притеснява за фондовия пазар в САЩ?

Няма логично обяснение за високите цени на акциите, смята Нобеловият лауреат

13:05 | 30.08.14 г.
Какво кара Робърт Шилер да се притеснява за фондовия пазар в САЩ?

Фондовият пазар в САЩ изглежда прекалено скъп точно сега. Такова становище изрази Нобеловия лауреат и професор в Йейлския университет Робърт Шилер, което за пореден път ни накара да се притесним, пише MarketWatch.

Огромно изобилие от експерти тези дни изразяват опасенията си, че настоящият "бичи" пазар не може да продължи. Шилер изрази особена загриженост относно съотношението на циклично коригираната цена-печалба (Cyclically Аdjusted Рrice-to-Еarnings ratio – CAPE) – нещо, което той направи и през юни.

Същевременно обаче имаме и измерителя Shiller P/E, който отчита средната печалба на книжата в състава на S&P 500, коригирана спрямо инфлацията. В свой скорошен анализ за New York Times Робърт Шилер отбеляза, че когато е засегнал тази тема преди повече от година, съотношението при неговия индикатор е било около 23 – далеч над средното за XX век от 15,21. Към момента съотношението вече възлиза на 25 – ниво, което от 1881 г. насам е било достигано само в три други периода: годините около 1929 г., 1999 г. и 2007 г. Всички знаят какво последва след пазарните пикове в тези години.

Според Робърт Шилер това обаче не означава, че пазарът ще се срине рязко и мигновено. Той може да се задържи в това си състояние в продължение на години. "Но като се има предвид, че това е необичаен период, инвеститорите трябва да си задават въпроси", отбеляза той.

Какво пита Шилер?

Като се има предвид, че съотношението показва, че пазарните оценки са завишени в продължение на години, налице ли са фактори, които биха могли да поддържат високите равнища на цените на акции в продължение на десетилетия? По думите на Нобеловия лауреат собствените му анкетни проучвания показват, че инвеститорите стават все по-притеснени. Освен всичко друго "за съжаление няма логично обяснение за тези високи цени", посочи Шилер.

"Подозирам, че истинските отговори стъпват до голяма степен в областта на социологията и социалната психология – на ​​явления като ирационалните свръхочаквания, които в крайна сметка винаги са избледнявали преди", каза носителят на Нобелова награда. "Ако настроенията се променят отново, инвестирането на фондовия пазар може да ни разочарова", допълни той.

По-рано анализаторите от Bank of America Merrill Lynch заявиха, че остават конструктивно настроени спрямо представянето на компонентите на S&P 500, при които средното съотношение цена-печалба е малко над 15. По думите им равнището не е притеснително с оглед на историческата средна стойност, макар че, разбира се, измерителят Shiller P/E показва друго.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:26 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още