IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street се опасява от лош край на стимулите на Фед

34% от пазарните участници са на мнение, че прекратяването на количествените улеснения ще завърши със срив, рецесия или висока инфлация

13:45 | 09.08.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Wall Street се опасява от лош край на стимулите на Фед

Американските инвеститори се опасяват, че прекратяването на програмата по изкупуване на държавни облигации на Федерални резерв (Фед) няма да завърши никак добре. Пазарните участници са разединени около очакванията си какво ще се случи след като стимулите бъдат прекратени, като голяма част от тях са песимистично настроени, показва проучване на CNBC.

34% от запитаните са на мнение, че прекратяването на програмата на Фед най-вероятно ще завърши зле, като вариантите са рецесия, срив на пазара, висока инфлация или комбинация от трите.

Други 34 на сто обаче вярват, че централната банка ще успее да проведе плавен преход към по-нормална политика.

Според една четвърт от анкетираните икономисти, анализатори и фонд мениджъри рисковете са 50 на 50.

Резултатите би трябвало да са добра новина за Фед, тъй като те показват, че съществена част от пазара остава нащрек, ограничавайки поемането на рискове в условията на почти нулеви лихвени проценти. Те обаче подкрепят и идеята, че Фед забавя възстановяването на икономиката. Опасенията от катастрофален край на текущата политика биха могли да обезкуражат инвестиции, които биха помогнали на икономиката.

Междувременно политиката на Фед се радва на широка подкрепа сред пазарните участници. Три четвърти смятат, че Фед трябва да намалява покупките на активи със сегашното темпо, а 62% намират комуникацията на Фед с пазарите за достатъчно ясна и правдоподобна. 49% обаче смятат, че политиката на Фед влива твърде много пари в икономиката, докато 43 на сто я определят за точна и адекватна.

Първото вдигане на лихвени равнища се очаква да стане през август 2015 г.

Пазарът вече няма съмнения относно ходът на свиването на стимулите през тази година. Портфейлът на Фед се очаква да нарасне с 480 млрд. долара през 2014 г., което е в съответствие с плана на Централната банка да намалява стимулите с по 10 млрд. долара на месец до октомври, когато се очаква да бъде прекратена програмата с изтегляне на 15 млрд. долара.

Запитаните добавят четвърт процентен пункт към прогнозата си за целевия лихвен процент на Фед през 2015 г., който вече се очаква да бъде 1 на сто. Очакванията за портфейла на централната банка през 2015 г. също се променят, след като Фед намекна, че няма да продава активи докато не започне вдигането на лихвите.

Проведеното през април проучване сочеше очаквания за намаляване със 146 млрд. долара на 4,3-милиардния портфейл на Фед, докато юлското изследване показва, че не се очаква промяна на портфейла.

Прогнозата за растежа на американската икономика се понижава след резкия ѝ спад през първото тримесечие. Очаква се БВП на САЩ да се разшири с 1,9% през годината, спрямо очаквани през април 2,3% растеж. Прогнозата за 2015 г. остава висока, но също бележи спад до 2,75% от 3%, прогнозирани през април.

Вероятността САЩ отново да изпадне в рецесия се оценява от пазара на 16%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 0
ТАТО
преди 9 години
"Проведеното през април проучване сочеше очаквания за намаляване със 146 млрд. долара на 4,3-милиардния портфейл на Фед," Опааааа грешка - требе да е 4,3-трилярдния портфейл
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
meto76
преди 9 години
Вероятността САЩ отново да изпадне в рецесия се оценява от пазара на 16%.Заглавията ви не отговарят на съдържанието на статиите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още