IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хедж фондовете увеличават мечите си позиции

За първи път от голямата финансова криза насам по-голямата част от именитите инвеститори отново са много песимистично настроени

15:03 | 04.08.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Промяната на курсовете на някои от най-големите компоненти на Wall Street говори за нарастващото безпокойство за рисковете.&nbsp;<span style="font-size: 12px;">Снимка: Ройтерс</span></p>

Промяната на курсовете на някои от най-големите компоненти на Wall Street говори за нарастващото безпокойство за рисковете. Снимка: Ройтерс

Те прогнозираха жилищния балон в САЩ и по този начин спечелиха милиарди на Wall Street. Сега същите мениджъри на активи отново предупреждават за срив.

В критиката си за лошите ипотеки те бяха единни. Този път обаче е различно. Някои отхвърлят сигурните американски облигации, други отричат европейските държавни бонове.

Сред предупредителните гласове обаче се чуват такива на мениджъри на хедж фондове като Джошуа Бирнбаум и Грег Липман, които нашумяха като дилъри в Goldman Sachs и Deutsche Bank. 

За първи път от голямата финансова криза насам по-голямата част от именитите инвеститори, които направиха огромни печалби в резултат на икономическата криза, отново са много песимистично настроени, пише The Wall Street Journal (WSJ).

„Едно е сигурно: историята се повтаря и всичко бавно наподобява балон", казва Стюарт Липман, управител на специализирания в кредитния пазар хедж фонд TIG Advisors LLC в Ню Йорк. "Вървим в тази насока".

Анализаторите на американския хедж фонд Whitebox Advisors LLC са сред онези, които в момента прогнозират задаваща се криза. Още през 2006 г. те предупредиха за предстояща криза на кредитния пазар. Сега те са напът да създадат фонд, който да залага срещу държавния дълг на няколко европейски страни и еврото. Планът е виден от писмо до инвеститорите, с което WSJ разполага.

Но в случая не става дума за Big short („Големият залог") - термина, който финансовият журналист Майкъл Луис измисли за залозите срещу повишаването на цените на жилищата преди кризата. В повечето случаи хедж фондове се опитват спечелят от цени, които вече не са оправдани и за които в следващите месеци се очаква корекция. Една всеобхватна финансова криза обаче засега не се предвижда.

Последна актуализация: 17:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
че то няма нужда никой нищо да бута, само да си дръпнат печалбите и тя сама ше падне, като писах тука по коментарите през 2013, че ше падне, а тя още не е както трябва, народа ми пишеше в ответност, че щели да ходят DJI на 20 000 SPX на 3000, айде сега да видим как ще ходят и заради тъпата бъглива страница на инвестора, не мога да видя коментарите по статиите да ги изровя на показ .... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
Чувал съм теории/анализи , които казват горе-долу следното : ФЕД направиха анонс, че най-късно до средата на 2015-а, ще са стартирали политиката си за покачване на лихвите. Покачването на лихвите ще удари по борсата. ФЕД със сигурност не цели да удря по борсата, следователно ФЕД знаят съвсем точно, че до средата на 2015-а, срива на фондовия пазар ще бъде вече факт. Сега, с тоя допълнителен щрих, за актуалните нагласи на водещи хедж фондове, може ли да приемем, че сигналите/съвпаденията стават твърде много? Сама ли ще пада борсата или едни момчета ще се пробват да я бутат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още