IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ел-Ериан: Фед изпусна възможността да вдигне лихвите

Икономическият съветник на Allianz очертава мрачна картина пред глобалните пазари

12:29 | 21.08.15 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ел-Ериан: Фед изпусна възможността да вдигне лихвите

Федералният резерв (Фед) изпусна възможността да вдигне лихвите, когато и макроикономическите данни от САЩ, и тези в международен план, бяха по-близки едни до други. На това мнение е главният икономически съветник на Allianz Мохамед Ел-Ериан, цитиран от Ройтерс.

„Аз бих вдигнал лихвите по-рано и щях да избягам от нулевото ниво по-бързо, но това е лесно да се каже постфактум“, коментира Ел-Ериан в интервю за CNBC.

„Знаем, че имаше момент, в който данните бяха относително силни, а тези в международен план бяха добри. Сега данните в международен план са наистина плашещи. Ето защо Фед изгуби възможността, когато имаше известно доближаване“, категоричен е Ел-Ериан.

През юли Фед посочи, че икономиката се намира в момент, в който лихвените проценти трябва да тръгнат нагоре. Централните банкери обаче се притесняват, че изоставащата инфлация и слабата глобална икономика създават твърде голям риск пред покачването на лихвите. Това издава стенограмата от последното заседание на централната банка на САЩ.

След публикуването на документа в сряда трейдърите намалиха залозите, че Фед ще покачи ставките през септември.

Ел-Ериан обаче очертава мрачна картина пред глобалните пазари.

„Това, което виждаме, е класическо прекаляване, т.е. отиде се твърде далеч. Всичко започна на развиващите се пазари и продължава да се разпространява“, казва той. „Това, което се случва, е силно избягване на риска.“

Икономистът посочва, че отливът на капитали връхлита първо развиващите се пазари, като е възможно „шокови вълни да ударят и други пазари, а накрая е фондовият пазар в САЩ“.

Ел-Ериан казва това, спомняйки си за развиващите се пазари през 90-те години на ХХ век и последвалите разпродажби. През последните 13 месеца отливите на капитали от развиващите се държави доближиха 1 трлн. долара.

Повече по темата вижте тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:35 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 9
michaelis12
преди 8 години
пхах колко си кух като градински маркуч ..... Ей ше го видим края на тоя долар в тоя живот запомни повтарям в тоя живот и то скоро :)) "Бантустаните-държави" смениха бая "резервни валути" за най-резервната от 6К години :)) Чети за QE и разпада на Римската Империя да ти се отворат очите та барем прогледнеш.Докат работи казиното и аз прайм същото кат бантустанските държави, зелени хартийки за метална резервна валута .... :)) Там нема инфлация нема дефлация, покупателната стойност остаа непроменена през годините и вековете ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 7
Ironhorse
преди 8 години
Комунистите копате долара вече седемдесет години, а все умират комунистически кочини.Никой не ще ни рубли, ни юани, ни тенгета, тенекета и прочие хартийки.Долара и еврото са резервните валути на световната икономика и инвеститорите го доказват това, като си обръщат целия кеш в двете валути.Не случайно всички други валути сега са обезценени.Някой ще каже, че това било добре за износа на бантустаните-държави, ама износа е само суровини, а внос храна, техника и всичко останало, което се плаща в евро или долари.Света е несправедлив, особено за бантустански държави, диктатори и прочие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 7
michaelis12
преди 8 години
Ми ше го отебат долара и почват по своему без него :)) Аз пък логиката не разбрах, че не вдигнали лихвите и пазарите за тва паднали, та нали ако вдигнат отиват всички в бондовете за чий *** са им акции и ше им се *** века на акциите тогава, а не са щото лихвите били ниски wtf ?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 6
delcoSmoka
преди 8 години
От кумува срама ще вдигнат 0.25 лихвите 17 септември и ТОВА ще е !Идва QE 4 после 5, 6 и т.н.т.Както на Гърция отпускат все нови и нови кредити така и на световната финансова системе требват НОВИ парички щото иначе *** !Елитите НИКОГА няма да допуснат дефлационна депресия. Виж хиперинфлация .... ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, въпрос на КОГА не дали !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
0pk
преди 8 години
Е как да не знаят, сега ще излезнат със съобщение, как ама съвсем скоро ей-сегичка ще се вдигнат лихвите, за да се успокоят пазарите.Аз не съм много в час с тази материя, ама логически като разсъждавам, кажете ми, ако вдигнат лихвата, ще поскъпне ли долара още повече и как евентуално би се отразило това на фона на масово поевтиняващите валути на редица други държави?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 5
michaelis12
преди 8 години
Сутринта слушам едни гениални новини по радиото, че пазарите паднали щото инвеститорите се разочаровали щото Фредови не вдигнали лихвите ..... :)))Некво друго "извинение" не можаха ли да си намерят щото тва е нещо като "чадър с шезлонг за 57лв. на морето" ?!? :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 3
Internet
преди 8 години
тези вече не знаят какво да правяттолкова
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
Internet
преди 8 години
тези вече не знаят какво да правяттолкова
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още