IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Робърт Шилер: Идват вторични трусове на пазара

Според икономиста спадовете ще продължат, тъй като пазарът е надценен

21:48 | 21.08.15 г. 12
<p>
	Робърт Шилер <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Робърт Шилер Снимка: Ройтерс

Носителят на Нобелова награда за икономика Робърт Шилер предупреди, че предстоят месеци на преекспониране на прегрелия пазар, пише CNBC.

След като в петъчната си сесия основните индекси в САЩ се опитват да ограничат най-лошата си седмица за годината, предупреждението на Шилер със сигурност идва навреме.

„Възможно е да последват все по-големи и по-големи движения“ заяви в интервю за CNBC икономистът. „Смятам, че спадовете ще продължат, тъй като пазарът е надценен, но тези неща може да се проявяват в рамките на години“.

Макар че Шилер допуска възможността разпродаването да „доведе до вторични трусове и в двете посоки в краткосрочен план“, той подчерта психологическата склонност на тези в периферията към „прекалено фокусиране върху последните новини“.

„Когато хората, които обикновено не обръщат внимание на пазара, навлязат в него, той може да доведе до самозахранване, като при епидемия“, допълва Шилер.

В дългосрочен план обаче икономистът припомня на инвеститорите, че корекция на пазара няма да е краят на света, заявявайки увереността си, че Китай ще се върне към икономически растеж и че американският пазар на недвижими имоти също ще се възстанови.

„Пазарът на имоти се подобрява с добро темпо“, допълва Шилер и добавя, че някои пазари може би се разрастват твърде бързо. „Има манталитет за образуване на балони на някои места, като в Сан Франциско например“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 0
VicKing
преди 8 години
Според икономическата теория, икономическите агенти са добре осведомени разумни хора, които взимат рационални решения. В действителност обаче борсите са заляти от *** комарджии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 1
крас
преди 8 години
До 10Финансовата система в Китай и ЛИБЕРАЛНИЯ СВЯТ е различна. Най големите банки в света са КИТАЙСКИ и са собственост на ДЪРЖАВАТА!В ЛИБЕРАЛНИЯ СВЯТ БАНКИТЕ СА ЧАСТНИ И ДЪРЖАВАТА Е ФУНКЦИЯ ОТ ТЯХНОТО ПОВЕДЕНИЕ. В либералния свят банките печелят от разликата в ЛИХВИТЕ на КРЕДИТИТЕ /активи/ и ДЕПОЗИТИТЕ /пасиви/. Друг е въпроса, че невъзможността да предоставят КРЕДИТИ на убитите от китайски стоки МЕСТНИ икономики ги принуждава да извършват спекулативни операции с ФИКТИВНИ КРЕДИТИ целящи да изравнят баланса на АКТИВИТЕ и ПАСИВИТЕ.Всъшност западните банки са в огромна задлъжнялост към ВЛОЖИТЕЛИТЕ!Срива ще започне тогава когато 10% от вложителите започнат да теглят влоговете си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 1
SS-23
преди 8 години
ВСЪШНОСТ ПРОБЛЕМА Е ПРОСТИЧЪК - баланса на банките е нарушен.---Те сами си го разрушиха, раздавайки несъществуващи реално пари, в нереален размер на куцо-кьораво и сакато!ВСЪШНОСТ ПРОБЛЕМА Е В СИСТЕМАТА - в Китай тя е една , в САЩ друга , в Европа трета.---Тук грешиш! Да, проблема е в Системата, но тя е Една в целият свят - неолибералната стратегия на ***, реално несъществуващи пари и "живота в аванс"!Вложители формиращи пасиви в баланса на банките са МНОГО, а КРЕДИТОПОЛУЧАТЕЛИТЕ формираща активите им МАЛКО.-----Всъщност ако се замислиш в дълбочина - какъв "актив" може да бъде кредит, отпуснат от несъществуващи физически пари, чрез подписа на кредитоискателя, докато кредитоискателя не върне поне главницата (въпреки, че както казах - и тя е имагинерна). Докато банката не прибере под една или друга форма, фиктивните пари, които е дала - кредита си е жив пасив! И банките все повече ще разбират това!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 5
крас
преди 8 години
Когато хората, които обикновено не обръщат внимание на пазара, навлязат в него, той може да доведе до самозахранване, като при епидемия, допълва Шилер.Според младия, красивия и богат специалист НА ПАЗАРА СА НАВЛЕЗНАЛИ МНОГО СЕЛЯЦИ, които са предизвикали САМОЗАХРАНВАНЕИзлиза, че тези СЕЛЯЦИ трябва да бъдат изхвърлени от пазара защото те са нещо като неконтролируема ЕПИДЕМИЯ!ВСЪШНОСТ ПРОБЛЕМА Е ПРОСТИЧЪК - баланса на банките е нарушен.Вложители формиращи пасиви в баланса на банките са МНОГО, а КРЕДИТОПОЛУЧАТЕЛИТЕ формираща активите им МАЛКО.Каква местна икономика да кредитират, когато КИТАЙСКИТЕ СТОКИ с дъмпинговите си цини помитат всичко на пазара.КАКВО ДА КАЖЕМ ЗА НОВИТЕ ИГРАЧИ НА ПАЗАРА КАТО КИТАЙ И ИНДИЯ?!ИСКА ИЛИ НЕ ПАЗАРА ЩЕ ТРЯБВА СЕ СЪОБРАЗЯВА С ТЯХ!ВСЪШНОСТ ПРОБЛЕМА Е В СИСТЕМАТА - в Китай тя е една , в САЩ друга , в Европа трета.ВЪПРОСА Е КОЯ СИСТЕМА ЩЕ СЕ НАЛОЖИ!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 2
Nikola666
преди 8 години
Нищо против написаното от теб.Но наричаш човека "специалист" в кавички защото дава някаква прогноза и изказва мнение. И след това ти правиш прогноза и изказваш мнение. Оставям настрана факта че той има безкрайно по-добър достъп до информация и е безкрайно по-образован от теб. Въпреки това, само за да илюстрирам позицията си ви поставям на едно ниво. Според мен неговото мнение тежи толкова колкото и твоето. И аплодирам желанието ти да изказваш мнение. Но ми е смешно че обиждаш човека, защото прави това което и ти правиш - изказва мнение. Въпреки че е безкрайно по-образован и има безкрайно по-добър достъп до информация от колкото ти. Е може би причината за неколегиалната злоба към "специалиста" е че той прави истински кинти, а ти тролиш за жълти стотинки. Което, разбира се, е твой избор и имаш право да си живееш живота както пожелаеш. Все пак не всеки може да е млад, богат и красив.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
крас
преди 8 години
ДО 3Имаш нещо против написаното от мен?Кажи какво?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
белот
преди 8 години
Много хора направиха пачки от наивността на читателите,така си е , има риби и рибари .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
Nikola666
преди 8 години
Този от статията е също такъв метеоролог какъвто е и Красчо. Само дето дотолкова е задобрял та изкарва кинти и то вероятно добри. Красчо, завалията, за жълти ст`инки се трепе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още