fallback

Робърт Шилер: Идват вторични трусове на пазара

Според икономиста спадовете ще продължат, тъй като пазарът е надценен

21:48 | 21.08.15 г. 12

Носителят на Нобелова награда за икономика Робърт Шилер предупреди, че предстоят месеци на преекспониране на прегрелия пазар, пише CNBC.

След като в петъчната си сесия основните индекси в САЩ се опитват да ограничат най-лошата си седмица за годината, предупреждението на Шилер със сигурност идва навреме.

„Възможно е да последват все по-големи и по-големи движения“ заяви в интервю за CNBC икономистът. „Смятам, че спадовете ще продължат, тъй като пазарът е надценен, но тези неща може да се проявяват в рамките на години“.

Макар че Шилер допуска възможността разпродаването да „доведе до вторични трусове и в двете посоки в краткосрочен план“, той подчерта психологическата склонност на тези в периферията към „прекалено фокусиране върху последните новини“.

„Когато хората, които обикновено не обръщат внимание на пазара, навлязат в него, той може да доведе до самозахранване, като при епидемия“, допълва Шилер.

В дългосрочен план обаче икономистът припомня на инвеститорите, че корекция на пазара няма да е краят на света, заявявайки увереността си, че Китай ще се върне към икономически растеж и че американският пазар на недвижими имоти също ще се възстанови.

„Пазарът на имоти се подобрява с добро темпо“, допълва Шилер и добавя, че някои пазари може би се разрастват твърде бързо. „Има манталитет за образуване на балони на някои места, като в Сан Франциско например“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:25 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още