IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еднократен данъчен ефект подсили JPMorgan

Най-голямата американска банка увеличи значително печалбата си, но проблемите с приходите остават

11:26 | 14.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Най-голямата американска банка JPMorgan Chase & Cо. е успяла значително да повиши печалбата си през третото фискално тримесечие благодарение на по-ниските разходи.

Банката отчете два вида данни за печалбата си – 1,68 долара на акция по американския стандарт GAAP, който включва еднократен данъчен ефект от 2,2 млрд. долара, както и 1,32 долара на акция на база на общоприетите счетоводни принципи. По GAAP нетната печалба на банката възлиза на 6,8 млрд. долара – с 22,3 на сто повече на годишна база, заяви компанията след края на борсовата сесия. Преди година печалбата бе натоварена от високи разходи заради правни спорове. 

За сметка на това обаче приходите спадат със 6 на сто до 23,5 млрд. долара, докато анализаторите не очакваха толкова сериозен спад. Консенсусната оценка на анкетирани от Thomson Reuters анализатори бе за приходи в размер на 23,69 млрд. долара.

Акциите се понижиха с над 2 на сто в разширената сесия, преди да се възстановят леко до спад от 1,6 на сто.

Особено зле се развива бизнесът с облигациите, където приходите спадат силно. През май JPMorgan предупреди, че по-слабите резултати от търговията с акции и ипотечното кредитиране ще се пренесат и върху резултатите за второто тримесечие. Сега обаче е ясно, че те са засегнали и третото тримесечие, като приходите спадат с 15 на сто.

Всичко това е свързано с ниските основни лихви в САЩ, като неяснотата около първото от десетилетие повишение продължава.

Нетната печалба в ипотечното поделение скача с 29% независимо от спада с 23% на приходите. Печалбата на сегментите за бизнес и потребителско кредитиране също растат въпреки понижението при приходите.

„Инвестиционните банки може би ще почакат до 2016 г., преди да е налице съществено подобрение“, заяви през май директорът на инвестиционното банкиране на JPMorgan Даниел Пинто. През юни главният финансов директор Мариан Лейк предупреди, че, ако резултатите не се подобрят, възнагражденията също ще бъдат намалени, а банката евентуално може да съкрати свои служители.

Втората по големина банка по активи в САЩ Bank of America Corp. ще публикува своя междинен отчет в сряда. До края на седмицата отчетите си ще представят и Citigroup, като и двете банки очакват приходите от търговската им дейност да се свият с по 5 на сто. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:53 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още