IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow подскочи с над 240 пункта след протокола от срещата на Фед

Протоколът разкри, че много членове на комитета вярват, че ще бъде уместно да повишат лихвите в САЩ през декември

23:24 | 18.11.15 г. 1
Dow подскочи с над 240 пункта след протокола от срещата на Фед

Американските индекси се повишиха в сряда след публикуването на протокола от срещата на Федералния резерв през октомври.

Протоколът разкри, че много членове на Федералния комитет по открития пазар (FOMC) вярват, че ще бъде уместно да се повишат лихвите в САЩ на срещата през декември.

„Това не е изненада предвид изказванията на председателя на Фед Джанет Йелън преди няколко седмици”, коментира пред CNBC Мат Тътъл, главен инвестиционен директор на Tuttle Tactical Management. „Трябва да ги убедим да не вдигат лихвата на този етап."

Трите основни индекса достигнаха най-високите си стойности в рамките на сесията след публикуването на протокола, като Nasdaq Composite се представи най-добре.

Nasdaq се повиши с около 1,5%, като акциите на борсово търгувания фонд iShares Biotechnlogy ETF поскъпнаха с над 2 на сто.

Dow Jones industrial average се повиши с над 250 пункта, като Apple и Goldman Sachs допринесоха най-силно за ръста.

Акциите на Apple поскъпнаха с над 2,5%, след като Goldman разпространиха съобщение, в което прогнозира, че цената на книжата на технологичната компания ще се повиши с 43% през следващите 12 месеца.

S&P 500 също нарасна след ръст на здравния сектор с над 1,5%.

„Според мен протоколът беше необичайно ясен”, коментира Джефри Елзуик от Frost Investment Advisors. „Те изглежда клонят към повишение на лихвата през декември.”

Какво пише в протокола

Докато Wall Street очаква почти със сигурност повишение на лихвените проценти в САЩ през декември, Федералният резерв все пак си оставя известно възможност за отлагане на решението.

Обобщението от протокола от последната среща на Федералния комитет по открития пазар през октомври съдържа очаквано съгласие за повишаване на лихвите, при положение че условията го позволяват.

Протоколът разкрива също повече разделение след членовете на комитета, макар и като настроение, ако не и като реално гласуване, в сравнение с първата среща под председателството на Джанет Йелън през март 2014 г. Трейдърите понижиха вероятността за повишение на лихвите през декември след публикуването на протокола от 74% на 68%.

По време на срещата си членовете активно са обсъждали доколко е мъдро както да се избърза с решението, така и да се чака прекалено дълго. Те се спират и върху въпроса за изпращането на погрешно послание както на срещата през октомври, така и на бъдещи срещи, когато Фед започне да вдига лихвите. Обсъден е и въпросът не само какво ще се прави, ако нещата продължат да се подобряват, но и какво да се прави, ако условията се влошат.

„В изявлението си след срещата комитетът е решил, вместо да рамкира краткосрочната си политика, да даде сигнал, че при определянето на това дали е подходящо да се повиши целевото ниво на следващата среща, ще оцени напредъка както на осъществения, така и на очаквания напредък към целите за максимална заетост и 2% инфлация”, пише в протокола.

Има няколко думи, които впечатляват Wall Street: "на следващата си среща". За наблюдателите на Фед тази насока е ясен сигнал, че комитетът е готов да „дръпне спусъка” през декември.

Не бързайте толкова, казват обаче някои членове на комитета. Според тях този изказ може да се изтълкува погрешно като сигнал за очаквания лихвите да бъдат повишени на следващата среща.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още