fallback

Обама се съмнява в обединение на световните сили срещу "Ислямска държава"

Американският държавен глава не знае дали Русия ще измести фокуса си и ще спре да подкрепя сирийския президент

15:56 | 22.11.15 г. 8
Автор - снимка
Създател

Президентът на САЩ Барак Обама изрази съмнение относно перспективата за формиране на обединение на световните сили срещу “Ислямска държава”, посочвайки, че не знае дали Русия ще премести фокуса си към борбата с екстремистите, пише Wall Street Journal.

Държавният глава обяви, че Москва все повече осъзнава, че “Ислямска държава” представлява заплаха за Русия, но въпросът е “дали те могат да направят стратегически корекции, за да се сработят с коалицията”.

Френският президент Франсоа Оланд призова Русия и САЩ да се присъединят към Франция, за да се защитят от групировката, но дългогодишните разногласия между двете страни остават спънка в създаването на “голямата коалиция” на народите.

Оланд се надява да постигне по-голям ефект тази седмица, когато отиде във Вашингтон, за да се срещне с Обама, а след това в Москва, където ще говори с руския държавен глава Владимир Путин.

Намирането на обща основа и координирането на усилията става все по-спешно днес, в дните след терористичните атаки в Париж, но въпросите за бъдещето на сирийския президент Башар ал-Асад остават.

Обама и Оланд отдавна настояват за свалянето на сирийския лидер, но Москва подкрепя Асад и твърди, че сирийската държава ще се срине, ако той бъде отстранен от власт. В резултат от нападенията, които станаха причина за смъртта на 130 души в Париж, Оланд призова за фокусиране върху заплахата от “Ислямска държава”.

Миналата седмица Обама заяви, че Русия и Иран трябва да решат дали да продължат да подкрепят Асад или да се присъединят към международните усилия да се защитят от екстремистите.

Американският президент призова Путин в скорошен разговор между двамата да започне преследване на хората, които са убили руски граждани, а да не насочва силите си срещу опозицията в Сирия.

“През следващите няколко седмици ще разберем дали може да се стигне до промяна в перспективата”, коментира Обама по време на пресконференция в неделя.

Руските власти твърдят, че имат доказателства, че руски пътнически самолет, летящ от Санкт Петербург до египетския курорст Шарм ел-Шейх миналия месец е бил свален от бомба. Инцидентът доведе до смъртта на всичките 224 души на борда. Египетският клон на Ислямска държава пое отговорност за нападението, а Русия започна агресивна въздушна кампания срещу групировката в Сирия.

Президентът на САЩ е категоричен, че страната му и нейните партньори ще победят “Ислямска държава”.

“Най-мощният инструмент, който имаме срещу ИДИЛ, е да кажем, че не се страхуваме, че не ги издигаме по никакъв начин и по никак не показваме, че те правят нещо важно”, посочва Обама. “Това са група убийци. Има хора в човешката история, които намират извинения да убиват хора, защото смятат, че не ги харесват или не изглеждат като тях, а ние се борим с това и го побеждаваме. Освен това не променяме нашите институции, нашата култура и нашите ценности заради тях”.

Държавният глава нападна медиите, посочвайки, че починалият организатор на атентатите в Париж е описван като “гений”. “Той не е гений”, категоричен е Обама. “Той е открил няколко други порочни хора, които са взели оръжия и за съжаление се оказа, че са готови да умрат, ако могат да убият много хора”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:11 | 11.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още