IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Франция се обърна към Европа за помощ, а не към НАТО

След терористичните атаки в Париж президентът Оланд се позова на клаузата за съвместна защита в ЕС

15:15 | 21.11.15 г. 13
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Франция, която преживя най-лошата терористична атака в Европа за последните десет години, поиска подкрепа от европейските си съседи, превръщайки се в първата страна, която се позовава на клаузата за съвместна защита в Европейския съюз (ЕС), пише Quartz. Тази клауза от Лисабонския договор, известна като член 42.7 на ЕС, гласи:

„В случай, когато държава-членка стане обект на въоръжено нападение на нейната територия, другите държави-членки са задължени да ѝ окажат помощ и съдействие с всички средства“.

Президентът Франсоа Оланд описа атаките от миналия петък в Париж като „акт на война“, обещавайки да отговори бързо и да унищожи ИДИЛ. Той призова министъра на отбраната да започне консултации с други национални законодатели по това как останалата част от ЕС може да помогне, за да защити Франция. Искането за помощ на страната бе единодушно подкрепено по време на срещата на министрите на отбраната на ЕС в Брюксел на 18 ноември.

Какво обаче означава това? Професор Джолиън Хоуърт, експерт по европейска сигурност и защита в университета Йейл, казва за Quartz, че клаузата за съвместна защита датира още от договора от Брюксел от 1948 г. и през годините е приемала различни форми в различни споразумения.

„Това е силно символична форма на политическа солидарност“, обяснява той и допълва, че тя не задължава никого да направи нещо.

Затова Франция трябва да договори конкретни планове с останалите страни членки за прилагането на клаузата за съвместна защита. Страните членки на ЕС, които обикновено остават неутрални, като Ирландия и Швеция, няма да бъдат обвързани с последващи военни действия, както членът ясно гласи:

„Това не засяга специфичния характер на политиката за сигурност и отбрана на някои държави-членки.“

Хоуърт отбелязва, че има няколко клаузи, на които Франция е можела да се позове, но може би е избрала именно член 42.7 на ЕС, а не член 222 – познат като „клаузата за солидарност“, който гласи „Съюзът и неговите държави-членки действат съвместно в дух на солидарност, в случай че държава-членка стане обект на терористично нападение или жертва на природно или предизвикано от човека бедствие“, тъй като той дава много по-големи правомощия на Европейската комисия.

Интересно е, че Франция задейства клаузата за съвместна защита на ЕС, а не член V от Договора на НАТО, според който всяко нападение срещу страна членка на организацията „ще се разглежда като нападение срещу всички тях“. Член V бе използван за пръв път от САЩ след терористичните атаки от 11 септември, като досега не е бил задействан отново.

Според Хоуърт би било истинска катастрофа, ако Франция се позове на член V на НАТО, добавяйки, че ако тя е „сериозна в желанието си да създаде международна коалиция не само със страни от Европа и САЩ“, то тя ще трябва да се потруди сериозно, за да включи партньори извън НАТО.

Всичко за атентатите в Париж четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

13
rate up comment 3 rate down comment 6
studioaa
преди 8 години
СССР беше една гнусна ***, а Горбачов е инстински лидер, защото посмя да признае, че царят е гол и разпусна това тоталитарно чудовище. ЕС е същия като СССР. Ти очевидно си гнусен/а комунист/ка щом цивриш за СССР и светлия комунизъм...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 14 rate down comment 4
Сините камъни
преди 8 години
Второ!Кой е Горбачов?На каква законова основа "разпусна" СССР, няма документ на базата на който да е осъществено това.Той не е упълномощен.Горбачов извърши преврат с елементи като него в самото КГБ.У нас 10 ноември 1989 също е извършен преврат.Така, че думите "самият Горбачов", напомнят за едно колосално предателство и подаряване на една страна в ръцете на корпорациите.И понеже говориш за "новия" Горбачов, ако имаш предвид да се продаде и Европа на същите корпорации, то е почти факт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 16 rate down comment 3
Сините камъни
преди 8 години
Разбира се, че САЩ и ЕС са абсолютно различни системи.Всеки щат в САЩ е независм, Уошингтън се занимава с цялостната политика на САЩ навън, но не и вътре в страната.ЕС се занимава с вътрешната политика, а с външната политика на Европа се занимава пак Уошингтън.Това пъров!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 1
kane
преди 8 години
защото нато си замина със сив
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 12
studioaa
преди 8 години
НАТО никога не е било терористична организация!!! Тероризмът идва от други места. А това, че ЕС е комунистически го заяви самия Горбачов, който сравни ЕС с опит за съживяване на СССР. ЕС е система, която е напълно противоположна на тази в САЩ като принцип на работа. След финансовата криза Барозо и Меркел естествено обвиниха САЩ за финасовата катастрофа за еврозоната и естествено не признаха собствената си глупост, точно като Брежнев на времето винаги капитализма му беше виновен. Недоносчетата от еврокомисията заедно с нашата "звезда" кристалина въведоха безумната единна ставка върху финансовите транзакции не защото са особено притеснени от "злите спекуланти", а защото парите им трябват да финансират програмите на ЕС. Така станахме свидетели на скрит европейски данък върху доходите ни. Национализия на банките няма да ги спаси, а само ще влоши положението. ЕС е кула от карти също както СССР и е време новия Горбачов да излезе на сцената...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
Сините камъни
преди 8 години
Да си оправя грешката:на Хъб Ваш, макар че и на Бъб Ваш не е лош вариант!..................
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 0
Сините камъни
преди 8 години
И, обаче, ако се тръгне към създаване на европейска армия, това ще е последният напън да не се разпадне ЕС!Лично аз вече съм против армия на ЕС, защото тя ще е подразделение на НАТО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 1
Сините камъни
преди 8 години
Е, на това му викам тактика!Пишеш, пишеш, казваш верни неща и ...забиваш и ни наБъб.Ваш ясно и категорично, всички са комунисти!А да станат най-накрая да се започне с национализацията на банките, докога ще чакаме!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 2
Сините камъни
преди 8 години
Много просто"Колкото повече НАТО се разширява,правопропорционално се увеличава и тероризма!На някой може и да му е светнала най-накрая лампичката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 5
studioaa
преди 8 години
Обама в официално обръщение след атентата в Париж каза нещо подобно на "НИЕ МЮСЮЛМАНИТЕ, трябва да работим за да изчистим имиджа на исляма, за да не бъде асоциран с тероризъм". Обама си призна, че е мюсюлманин по CNN и това обяснява защо САЩ подкрепя "умерената опозиция" срещу Асад и американските пилоти летят над бази на ИД се връщат без да са хвърлили нито една бомба срещу мюсюлманите. Е вече е повече от ясно защо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още