IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция официално поиска и получи помощ от ЕС

Париж желае на двустранно ниво и „в рамките на всички възможности“ подкрепа на европейските страни в борбата срещу ИДИЛ

11:39 | 17.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Франция официално поиска и получи помощ от ЕС

След атентатите в Париж днес Франция официално поиска военна помощ на партньорите си от ЕС, предава AFP, позовавайки се на дипломати.

Министърът на отбраната на страната Жан-Ив льо Дриан е заявил по време на срещата на министрите на отбраната в Брюксел, че Париж желае на двустранно ниво и „в рамките на всички възможности“ подкрепа на европейските страни в борбата срещу джихадистката организация „Ислямска държава“. 

Льо Дриан се позовава на член 42, алинея 7, от Договора за ЕС, според който в случай на въоръжено нападение държавите от ЕС са длъжни да окажат помощ и подкрепа.   Сътрудничеството в тази посока следва да се извършва чрез НАТО. Предприетите действия следва да бъдат съгласувани с ООН.

Впоследствие ЕС задейства за първи път текст от договора за Общността, свързан със съвместната защита, съобщи върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини.

Според клаузата за солидарност държавите от ЕС действат заедно в случай на терористично нападение или при бедствие, причинено от човешка намеса. Предвижда се ЕС да мобилизира всякакви средства, включително военни, за да предотврати терористично нападение; за да предпази демократичните институции; за да подкрепи властите на държавата, станала жертва на терористичен удар, когато това бъде по искане на тези власти.

Днешното решение е взето единодушно на заседанието на Съвета на ЕС по отбрана, уточни Могерини. По нейните думи предстои Франция да уточни от какво има нужда и да договори помощта с отделните държави от ЕС. Министър Льо Дриан изрази благодарност за бързата реакция на своите колеги, тъй като искането е било отправено вчера следобед от президента Франсоа Оланд и е получило единодушна подкрепа само часове по-късно. 

Междувременно германският министър на отбраната Урсула фон дер Лейен обеща на Франция мащабна подкрепа. "Ние много внимателно ще изслушаме какво ще поиска от нас Франция и внимателно ще анализираме молбата", заяви тя преди срещата на министрите. 

По думите ѝ френското правителство правилно твърди, че борбата срещу "Ислямска държава" и терорисма не се ограничава само над Сирия и Ирак. "В Мали например и сега Германия е сред водещите нации по отношение на обучаващата мисия", каза тя. Още в средата на май фон дер Лейен заяви, че Мали има нужда от още военни, които да следят накъде се движат терористичните групи.

В петък вечер при мащабни терористични атентати във френската столица загинаха 129 души, ранените са 352, от които поне 99 са в критично състояние. Сред загиналите в едно от заведенията е 37-годишният Себастиан Проази с българско и френско гражданство. Нападателите са били седем на брой и са действали на три отделни групи. 

В събота след извънредното заседание на френския национален съвет по сигурността френският президент Франсоа Оланд обвини радикалната организация „Ислямска държава” за атентатите в Париж и ги определи като „акт на война”. По думите на Оланд атентатите са били планирани и координирани, организирани от чужбина с помощ от вътрешността на Франция. 

В понеделник пред депутатите от двете камари на парламента френският президент  заяви, че Франция ще поиска от Съвета за сигурност на ООН да се събере извънредно в близките дни и да приеме резолюция за борба срещу тероризма. Това на практика ще даде мандат за мащабни действия срещу ИДИЛ, срещу която "ние ще разширим операциите си", каза още Оланд.

Всичко по темата - тук!
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още