fallback

Йелън: Агресивно увеличаване на лихвите би застрашило икономиката

В отговор на писмото на адвоката Ралф Нейдър председателят на Фед казва, че централните банкери са наясно с тревогите на вложителите

12:06 | 24.11.15 г. 9

Председателят на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън предупреди в понеделник, че темпът на увеличаване на лихвените проценти трябва да е внимателен, съобщи Ройтерс.

В рамките на необичаен спор с адвоката Ралф Нейдър Йелън за пореден път заяви, че централната банка на САЩ трябва постепенно да вдига лихвите. 

„Прекалено агресивно увеличаване на лихвените проценти би подкопало икономическата експанзия, което би наложило връщане към ниски лихвени нива“, пише Йелън в отговор на писмото от Нейдър.

Адвокатът публикува отворено писмо до председателя на Фед на 30 октомври, в което я моли да вземе предвид „скромните вложители“, които са гневни от ниските лихвени проценти и мелодраматичния дебат за това, кога да се увеличат ставките.

Писмото на Нейдър беше подписано със „спестителите на Америка“ (Savers of America) и съветва Йелън да се консултира със съпруга си Джордж Акърлоф, който е носител на Нобелова награда за икономика

„Благодаря за писмото ви“, пише Йелън и подчертава, че тя и останалите управители във Фед са много добре запознати с тревогите на вложителите. Според нея фундаменталното решение на проблема е постигането на повече стабилност в икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:35 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още