IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йелън: Агресивно увеличаване на лихвите би застрашило икономиката

В отговор на писмото на адвоката Ралф Нейдър председателят на Фед казва, че централните банкери са наясно с тревогите на вложителите

12:06 | 24.11.15 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Председателят на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън предупреди в понеделник, че темпът на увеличаване на лихвените проценти трябва да е внимателен, съобщи Ройтерс.

В рамките на необичаен спор с адвоката Ралф Нейдър Йелън за пореден път заяви, че централната банка на САЩ трябва постепенно да вдига лихвите. 

„Прекалено агресивно увеличаване на лихвените проценти би подкопало икономическата експанзия, което би наложило връщане към ниски лихвени нива“, пише Йелън в отговор на писмото от Нейдър.

Адвокатът публикува отворено писмо до председателя на Фед на 30 октомври, в което я моли да вземе предвид „скромните вложители“, които са гневни от ниските лихвени проценти и мелодраматичния дебат за това, кога да се увеличат ставките.

Писмото на Нейдър беше подписано със „спестителите на Америка“ (Savers of America) и съветва Йелън да се консултира със съпруга си Джордж Акърлоф, който е носител на Нобелова награда за икономика

„Благодаря за писмото ви“, пише Йелън и подчертава, че тя и останалите управители във Фед са много добре запознати с тревогите на вложителите. Според нея фундаменталното решение на проблема е постигането на повече стабилност в икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 0
abdul
преди 8 години
Веднага ти казвам:1. Свобода на словото.2. Свободно използване на оръжие.Защо оръжия ще попиташ... Ами за да НЕ може една малка група да доминира над останалата част от човешкия вид, затова.А че хората по "дизайн" НЕ СА рационални същества (а емоционални... и това им е хубавото :-) ) и винаги ще се вкарват САМИ в самоунищожитешни проблеми е напълно ясно. Въпроса е да са по-рядко и по-малко самоунищожителни.. Останалото е статистика ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
Иван Митев
преди 8 години
Значението, когато съответна Централна банка намалява или завишава основна лихва е известно:1) При намаляване на основна лихва се забавя ескалиране на кризи дългов рак, но с уголемен техен потенциал и увеличени щети.Пример: ЕЦБ намали основната лихва на евро. Поведението забави ескалиране на държавна криза дългов рак на Република Гърция, но за сметка на завишени щети.2) При завишаване на основна лихва се ускорява ескалиране на кризи дългов рак.Реално ФЕД може временно да помогне за забавяне на ескалация на кризи, но не може да спаси от тези стопански трудности, тъй като причината не е в негова компетентност.Истината е, ФЕД е жертва на сгрешена парична система. В условия на тази държавна грешка ФЕД няма полезен ход за спасение от кризи дългов рак.За уточнение:Кризата дългов рак е с установима щета проблемен дълг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 8 години
а ква е алтернативата.... предложи някакво умие, ама не ми казвай златен стандарт
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 2
balkando
преди 8 години
Има две презумпции, които ясно личат в изказването на г-жа Йелън. Първата - че икономическото разширяване е задължително. Втората, че ниските лихви непременно означават и печатане на пари. Понеже процесите, основани на тези презумпции, са започнали и няма връщане, просто ще почакаме да се разпаднат от самосебе си. Имам предвид презумпциите. Икономиките не, но така или иначе ще се променят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 2
abdul
преди 8 години
Начи кво излиза? Няма икономика ако има лихви?Начи икономиката работи само при малки лихви, т. е. докато се печата, т. е. докато има лесни пари икономика, като свършват, с тях и икономиката свършва.Еми да, колко точно години (8?) ви трябваше да докажете, че експериментите с "екзотичните" монетарни политики не работят?Или сигурно ще изкараме още 5, да мине едно цяло поколение, за да може да си промивате мозъчета спокойно?... Безумие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 10
Tyrista
преди 8 години
just relax Mr Michaellis, news from Thailand for you ... watch the Pruksa Real Estate - 4Q-15 EARNINGS to surge
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
аре чиба с твойте т.ъпотиите ве к.енеф и се научи да пишеш на български
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 13
Tyrista
преди 8 години
rate hike Q-4 15 /16.12.15/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 11
Tyrista
преди 8 години
rate hike Q-4 15 /16.12.15/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още