IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протоколът от срещата на ЕЦБ разкрива, че са възможни нови стимули през декември

Ръководителите на централната банка са били притеснени, че мерките им за стимулиране на икономиката не са достатъчно силни

16:34 | 19.11.15 г. 6
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Марио Драги. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Марио Драги. Снимка: Ройтерс

Ръководителите на Европейската централна банка (ЕЦБ) са били притеснени по време на срещата си миналия месец за това, че мерките им за стимулиране на икономиката не са оказали достатъчно силно влияние върху нея, разкрива протоколът от срещата. Това показва, че е възможно да бъдат предприети нови стъпки в посока "лесни пари", пише Wall Street Journal.

Протоколът, публикуван днес с обичайното изоставане от 4 седмици, не разкрива да е било взето категорично решение към оня момент за допълнителни стимули въпреки ултраниската инфлация. Може да отнеме повече време инфлацията да достигне целевото ниво от около 2% от първоначалните очаквания, пише в протокола, „което не означава непременно предприемане на допълнителни мерки в настоящия момент”.

Въпреки това ръководителите на ЕЦБ са решили да предупредят финансовите пазари, че на предстоящата среща на 3 декември ще бъдат обсъдени нови стимули – включително увеличено изкупуване на облигации и намаление на вече отрицателните лихви по депозитите.

„Затова се счита за необходимо да се ускори комуникацията и да се подчертае решимостта и готовността на Управителния съвет да предприеме действия, веднага щом те имат основание на базата на нова информация и нови оценки, когато прогнозите на Евросистемата за декември позволят задълбочен анализ на паричната политика“,  пише в протокола.

Евросистемата включва ЕЦБ и 19-те централни банки на страните членки на еврозоната.

ЕЦБ изненада финансовите пазари пред четири седмици, като изпрати силен сигнал, че ще увеличи стимулите на срещата на 3 декември. „Степента на корекция на паричната политика ще трябва да бъде преразгледана на срещата ни през декември, когато бъдат налични новите прогнози“, заяви президентът на ЕЦБ Марио Драги на 22 октомври, като имаше предвид прогнозите за тримесечния ръст и инфлацията на икономистите на централната банка.

Споменаването на декември създаде очаквания сред икономистите, че ЕЦБ ще разшири или удължи програмата си на стойност 60 млрд. евро на месец (която към момента се очаква да продължи до септември 2016 г.) и да намали лихвата по депозитите от сегашните - 0,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 2
scott
преди 8 години
УРА! СЧЕПКАХА СЕ!МАЧА ЕЦБ ВЪРСЪС ФЕД НА ТЕМА ПЕЧАТЕНЕ/ВДИГАНЕ ЛИХВИ е най-зрелищното събитие. Еврейчетата от двете страни, разбарата се кой е шефа, кой кво иска и как ше го играе. Аз лично, искам война до пълна финансова победа и крах. Ше е зрелищно. Ше има пуканки, фауити, фоерверки, кръв, чак у ерусалем. Ама си мислим, че по-скоро йелънката пуаши за лихвите и ше пусне нови количествени да е у синхрон. на тез дет таково лихвите.....ъъъъъъъъъъъъъ. грешка е станала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
danailov82
преди 8 години
не гледайте в огледалото... странно, но явно има купувачи на евро ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
Tyrista
преди 8 години
0,95 USD - 1 EUR / Q-1 16/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
Jorkata
преди 8 години
Еврото потъва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
Tyrista
преди 8 години
more QE from Mr.Draghi soon
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
Tyrista
преди 8 години
more QE from Mr.Draghi soon
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още