fallback

ЕС и САЩ си поставиха за цел търговско споразумение още през 2016 г.

И двете страни обаче признаха, че остава много работа, през идните месеци ще има още два преговорни кръга

22:43 | 26.02.16 г. 8

Европейският съюз (ЕС) и Съединените щати (САЩ) днес се ангажираха да ускорят работата си по споразумението за свободна търговия, с оглед на това да бъде сключена сделка преди края на годината, въпреки продължаващото противопоставяне, предадоха ДПА и БТА.

"Готови сме да се стремим да приключим преговорите през 2016 година (...) Така че трябва да гарантираме, че ускоряваме темпото", заяви главният преговарящ от ЕС Игнасио Гарсия Берсеро на 12-ия кръг от преговорите по Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП - TTIP) с американския си колега Дан Мълани.

"Съвсем сме в същината на преговорите", каза днес Мълани.

И двете страни обаче признаха, че остава много работа. Двамата преговарящи изразиха надежда до средата на годината да са свели разногласията до най-чувствителните теми.

През идните месеци ще има още два преговорни кръга, а другата седмица двете страни трябва да разменят предложения по деликатния въпрос с обществените поръчки.

Предвиденото споразумение повдига много въпроси, свързани със земеделието и опазването на околната среда, както и обвинения в липса на прозрачност.

Според наблюдатели ТТИП крие опасност най-вече за европейските земеделци. Има опасения, че във връзка с планираната зона за свободна търговия със САЩ стандартите за качество на продуктите на общия пазар ще бъдат силно занижени, а европейските стоки - изместени от по-евтини и по-нискокачествени американски.

Мнозина са разтревожени също така, че на международните корпорации се дават твърде много правомощия и може да бъде подкопан суверенитетът на националните власти. Преговорите са критикувани и за липсата на прозрачност.

Поддръжниците на сделката, която ще създаде най-голямата в света зона за свободна търговия с 800 милиона потребители, обаче твърдят, че тя силно ще стимулира икономическия растеж и заетостта.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:43 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още