IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС и САЩ си поставиха за цел търговско споразумение още през 2016 г.

И двете страни обаче признаха, че остава много работа, през идните месеци ще има още два преговорни кръга

22:43 | 26.02.16 г. 8
<p>
	Игнасио Гарсия Берсеро (вляво) и Дан Мълани (вдясно) по време на пресконференция след&nbsp;12-тия кръг на преговорите за Трансатлантическото партньорство&nbsp;в Брюксел. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Игнасио Гарсия Берсеро (вляво) и Дан Мълани (вдясно) по време на пресконференция след 12-тия кръг на преговорите за Трансатлантическото партньорство в Брюксел. Снимка: Ройтерс

Европейският съюз (ЕС) и Съединените щати (САЩ) днес се ангажираха да ускорят работата си по споразумението за свободна търговия, с оглед на това да бъде сключена сделка преди края на годината, въпреки продължаващото противопоставяне, предадоха ДПА и БТА.

"Готови сме да се стремим да приключим преговорите през 2016 година (...) Така че трябва да гарантираме, че ускоряваме темпото", заяви главният преговарящ от ЕС Игнасио Гарсия Берсеро на 12-ия кръг от преговорите по Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП - TTIP) с американския си колега Дан Мълани.

"Съвсем сме в същината на преговорите", каза днес Мълани.

И двете страни обаче признаха, че остава много работа. Двамата преговарящи изразиха надежда до средата на годината да са свели разногласията до най-чувствителните теми.

През идните месеци ще има още два преговорни кръга, а другата седмица двете страни трябва да разменят предложения по деликатния въпрос с обществените поръчки.

Предвиденото споразумение повдига много въпроси, свързани със земеделието и опазването на околната среда, както и обвинения в липса на прозрачност.

Според наблюдатели ТТИП крие опасност най-вече за европейските земеделци. Има опасения, че във връзка с планираната зона за свободна търговия със САЩ стандартите за качество на продуктите на общия пазар ще бъдат силно занижени, а европейските стоки - изместени от по-евтини и по-нискокачествени американски.

Мнозина са разтревожени също така, че на международните корпорации се дават твърде много правомощия и може да бъде подкопан суверенитетът на националните власти. Преговорите са критикувани и за липсата на прозрачност.

Поддръжниците на сделката, която ще създаде най-голямата в света зона за свободна търговия с 800 милиона потребители, обаче твърдят, че тя силно ще стимулира икономическия растеж и заетостта.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
Точно овцете като тебе , дето с *** възторг се юрват да бъдат стригани , доени и еВани ше помогнат на задокеанските пед.ерасти да доосерат Европа !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
ако искаш пренеси се по-близко до твойте американски братя, защото аз ич ама ич не ги чувствам близки даже напротив, чувствам ги като врагове ..... и не искам да иам нищо общо с тях ако може ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 5
nobel
преди 8 години
Ако ЕС и САЩ си бяха близки каква нужда щяха да имат от СПОРАЗУМЕНИЕ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
scott
преди 8 години
забавляват се хората....бързът Бавно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 3
scott
преди 8 години
ко?Договорчето беше замислено като обезсилване и на парадната власт на правителствата върхо КОНЦЕРНИТЕ! Направил си престапление по некое законодателство, обаче има подпис и компанията не може да бъде съдена,глобена, изгонена......близос? не мисла!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 21
fri
преди 8 години
1 DimatТипично български манталитет и начин на мислене.Все някой друг ви е виновен за вашите неуспехи.Европа сама си се съсипва, сама си е виновна за падението.А този договор беше замислен как да направи ЕС и САЩ по-близки - първа спътка съм една общност без граници.- На уви, няма да стане май, заради гафовете на ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 6
Атанасио
преди 8 години
Едно от двете образувания(САЩ и ЕС) има прозводствени мощности да задоволи потреблението и на двете и от цялата работа губещите ще са ЕС ,и отделно става въпрос за нарушаване и на международното право - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1565687093709519 А за икономическия растеж и заетостта съм обяснил - http://***.investor.bg/analizi/91/a/oisr-bie-alarma-zaradi-zabaviashtite-se-ikonomicheski-reformi-212128/#comment-newest
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 4
Dimat
преди 8 години
Големият въпрос е,не дали САЩ унищожават ЕС,а защо толкова се разбързаха?Само в последните няколко години,с нарастващо темпо върху ЕС се изсипаха сигурно хиляди тонове кемтрейлс,даже ,ако се съди само за изръсеното количество върху България...и от около месец,сякаш,внезапно спряха.Преди година почна масираното преместване на ислямски маси към ЕС,кото все още си върви със същото темпо.Непрекъснато от САЩ се правят опити за радикализиране на неоосманиза и ускоряване подпалването на Близкия Изток и Балканите,с цел преврущане на този район в гореща зона,насочена срещу Русия.Сега се бърза с "черешката на тортата",ускореното включване във войната с ЕС и на търговското споразумение и окончателното отнемане не само на държавния суверенитет на отделните държави в ЕС,но и на ЕС,като цяло!Та въпроса е,защо се бърза?!Та цяла Европа и без това,само оставена на "демографската си бомба",щеше да си отиде в близките 30-40 години!!!Какво се крие зад това бързане????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още