IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Георги Божинов: Българският бизнес е безучастен към преговорите по ТПТИ

73 експерти участват в работната група в България, която анализира Споразумението, заяви Меглена Кунева

12:32 | 06.11.15 г.
Георги Божинов: Българският бизнес е безучастен към преговорите по ТПТИ

Българският бизнес е безучастен, докато вървят преговорите по Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ/TTIP). Това заяви от парламентарната трибуна народният представител Георги Божинов (БСП) по време на парламентарния контрол. Той отправи въпрос към вицепремиера Меглена Кунева за анализа на въздействието, което Споразумението между САЩ и ЕС ще окаже върху малкия и средния бизнес в България.

Социалистът изрази опасения, че повечето документи по преговорите са секретни, а достъпът до тях е ограничен. Той попита дали българските експерти, които анализират рисковете, имат достъп до данните. Меглена Кунева отговори, че тежестта на преговорите по ТПТИ в момента е пренасочена към Европарламента. 

Голяма част от информацията по Споразумението е в интернет. Част от текстовете са достъпни в читални в Европейската комисия и Европейския парламент – това са проекти на консолидирани текстове по ТПТИ. Такива читални има в посолствата на САЩ и в столиците на държавите-членки. Българското Министерство на икономиката е поискало такъв достъп да бъде осигурен и в София.

Вицепремиерът припомни основните пречки, които спират достъпа на малките и средни предприятия до пазара в САЩ: трудност да се включат в каналите на търговия и да отговарят на стандартите, често се изисква да предоставят прекалено детайлна информация, предприятията са неравнопоставени на американския пазар, където трябва да се конкурират с ползващи преференции фирми, визови и лицензионни изисквания, несъгласувани патентни системи.

Сред очакваните ползи от Споразумението тя посочи подобрен достъп до пазара на услуги, улеснена търговия и намаляване на ненужни разходи, участие в публично-частни партньорства.

В Министерството на икономиката е създадена междуведомствена работна група със 73 представители на администрацията. Най-голямата част от тях е от Министерския съвет, отчете вицепремиерът.

По повод опасенията за вноса на храни след сключване на Споразумението Меглена Кунева припомни, че на 28 октомври ЕП отхвърли проект за норма, която разрешава на страните членки да ограничат или забранят продажбата и употребата на своя територия на генномодифицирани храни (ГМО). Наистина идентифицирахме това като проблем, но това е в правомощията на Европарламента, обясни вицепремиерът.

Тя се ангажира българската позиция да бъде представена пред Европейския съвет, но засега не е ясно дали предложението може да бъде разгледано повторно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:01 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още