fallback

Алън Грийнспан: Отрицателните лихвени проценти изкривяват инвестициите

Бившият председател на Федералния резерв не е оптимист за икономическия ръст в САЩ и по света

21:28 | 01.03.16 г. 5

Отрицателните лихвени проценти, ако се поддържат дълъг период от време, ще изкривят спестяванията и инвестициите, предупреди в интервю за Bloomberg Алан Грийнспан, бивш председател на Федералния резерв на САЩ.

„Не бих казал, че са опасни, но категорично не са продуктивни“, смята Грийнспан, който оглавяваше Фед близо 20 години до 2006 г. „Големият проблем с изключително ниските лихвени проценти в продължение на дълъг период от време е, че изкривяват инвестиционната динамика и реалните инвестиции“, посочва той.

Грийнспан, който ще навърши 90 години на 6 март, казва, че не е оптимист за икономическия ръст в САЩ и по света, до голяма степен защото бизнес инвестициите са много ниски и подкопават способността на компаниите да бъдат по-продуктивни.

„Реалните капиталови инвестиции са далеч под средните стойности. Защо? Защото бизнесмените са много несигурни за бъдещето“, казва Грийнспан.

Бившият централен банкер, който днес управлява собствената си фирма Greenspan Associates във Вашингтон, обвинява прекомерните регулации за ограниченото кредитиране, а правителствените социални програми за отблъскване на инвестициите. Bloomberg обяснява, че става въпрос за социални програми, насочени към хора с увреждания, пенсионери и социално слаби.

Грийнспан очаква цената на петрола да се стабилизира, като ниските маржове на печалба разубедят производителите да добиват от нови кладенци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:08 | 04.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още