IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алън Грийнспан: Отрицателните лихвени проценти изкривяват инвестициите

Бившият председател на Федералния резерв не е оптимист за икономическия ръст в САЩ и по света

21:28 | 01.03.16 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Отрицателните лихвени проценти, ако се поддържат дълъг период от време, ще изкривят спестяванията и инвестициите, предупреди в интервю за Bloomberg Алан Грийнспан, бивш председател на Федералния резерв на САЩ.

„Не бих казал, че са опасни, но категорично не са продуктивни“, смята Грийнспан, който оглавяваше Фед близо 20 години до 2006 г. „Големият проблем с изключително ниските лихвени проценти в продължение на дълъг период от време е, че изкривяват инвестиционната динамика и реалните инвестиции“, посочва той.

Грийнспан, който ще навърши 90 години на 6 март, казва, че не е оптимист за икономическия ръст в САЩ и по света, до голяма степен защото бизнес инвестициите са много ниски и подкопават способността на компаниите да бъдат по-продуктивни.

„Реалните капиталови инвестиции са далеч под средните стойности. Защо? Защото бизнесмените са много несигурни за бъдещето“, казва Грийнспан.

Бившият централен банкер, който днес управлява собствената си фирма Greenspan Associates във Вашингтон, обвинява прекомерните регулации за ограниченото кредитиране, а правителствените социални програми за отблъскване на инвестициите. Bloomberg обяснява, че става въпрос за социални програми, насочени към хора с увреждания, пенсионери и социално слаби.

Грийнспан очаква цената на петрола да се стабилизира, като ниските маржове на печалба разубедят производителите да добиват от нови кладенци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:08 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 1
lozkhris
преди 8 години
Това е човекът, спомогнал най-много за унищожаването на американската икономика и износа на работни места към Китай - процес, който е започнал всъщност по-рано, но се интензифицира експоненциално през неговите 14 години управление на ФЕД.. Той създаде и наду имотния балон през 2003 и помогна на Джордж Буш да хвръли САЩ в най-страшния бюджетен дефицит / при положение, че в 2001 година Америка беше на излишъци / в историята. Това е един престъпник, който трябва да бъде разпънат на кръст дори само заради токсичната му привързаност към Уол Стрийт. Когато през 2004 го предупредиха, че си играе с огъня с лихвите и надува балон в имотния пазар, той обвини всички, че искат да отнемат на американския народ американската мечта. Трагичното е,че все още продължава да си дава мнението. И, като истински евреин и комунист, няма умиране.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 5
skeptika
преди 8 години
Мъдрец е мистър Гринспейн !винаги има какво да каже , лошото е че матряла не го разбира ..докато не види Кривака , Бухалката !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 4
kane
преди 8 години
психопат и *** и бездушен... абе републиканско протеже долно/ и демократа клинтън е ***/тарикат предател
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 11
Атанасио
преди 8 години
Тоя е психопат и вече се доказва с ядрено магнитен резонанс и Bloomberg (го проумя) обяснява, че става въпрос за социални програми, насочени към хора с увреждания, пенсионери и социално слаби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още