IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп и сагата с данъчните му декларации

Кандидатът за президент на САЩ не представя декларациите си заради одита им. Дали обаче наистина има правни пречки за това?

08:39 | 06.06.16 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

През февруари Доналд Тръмп заяви, че се надява да представи данъчните си декларации през следващите „3-4 месеца“. Напредък по въпроса обаче все още липсва, коментира The Economist.

Оправданието му за продължаващото отлагане е, че данъчните служби правят одит на декларациите му и че според адвокатите му е по-добре да не представя информацията преди процесът да завърши. Но ако Тръмп не представи каквито и да е данъчни декларации до ноември, той ще е първият основен кандидат от 1976 г., който не го прави.

Няма юридическа причина, поради която Тръмп да не може да представи декларациите си, докато те преминават през одит. Пол Кругман, икономист и колумнист за New York Times, твърди, че одитът всъщност би трябвало да засили желанието му да ги покаже публично, тъй като дори да липсва одит, заглавията в медиите може да предизвикат такъв.

Великодушно обяснение за позицията на Тръмп е, че според адвокатите му ако различни части на обществото се обединят, има много по-голям шанс те да намерят проблеми с (без съмнение сложните) данъчни дела на Тръмп отколкото хронично недостатъчно финансираните данъчни служби. Това обаче е странно твърдение. Дори ако е вярно, то означава, че декларациите съдържат нещо, което Тръмп предпочита да не разкрива.

Критиците на Тръмп, най-вече Мит Ромни, го призоваха да представи предишните си декларации, които вече са били прегледани от органите. За повечето хора одитите на данъчните се връщат до шест години назад. Тръмп не е правил особени коментари за периода, подложен на одит, освен че се връща известно време назад. Той е споменавал още, че е преминавал през одит непрекъснато от 12 години.

Не е ясно откъде дойде първоначалната времева линия за представянето на данъчните декларации на Тръмп. Одитите на данъчните служби може да отнемат по доста дълго време, като понякога процесът отнема по две години. Прогнозата за „3-4 месеца“ може просто да е било тактика за купуване на време докато Тръмп получи номинация от републиканците.

Въпреки че Хилари Клинтън може да атакува финансовата потайност на Тръмп в президентските избори, гласоподавателите се отнасят към нея със също толкова голямо недоверие както към Тръмп. Идвайки от нейно име, твърденията, че Тръмп иска да скрие нещо, са много по-малко убедителни.

Какво всъщност Тръмп иска да запази в тайна? Може би е по-малко богат отколкото твърди. Или може би плаща малко данъци – макар че той се гордее достатъчно с „много сериозните си опити да плаща колкото се може по-малко данъци“. В началото на 2015 г. Тръмп заяви, че ако се кандидатира за президент, той ще представи данъчните си декларации и ще „обясни на хората, че като човек, който се опитва да прави пари, аз съм в бизнеса на правене на пари“. Така той от рано подсказа, че обществото може да е недоволно от ниските данъци, които плаща.

А може би декларациите му съдържат други смущаващи моменти, например че някак се е възползвал от данъчната задна вратичка с отсрочени възнаграждения, така обичана практика от мениджърите на хедж фондове, която самият Тръмп обеща да забрани. А може би просто дава твърде малко за благотворителност.

Във всеки случай засега Тръмп отговаря на въпроси за данъците си като просто казва, че „това не е ваша работа“. Имайки предвид способността му да издържа, и дори да се възползва, от общественото недоволство към поведението му, фактът, че се противопоставя на излагането на декларациите си е силен сигнал, че те съдържат нещо взривоопасно.

Две трети от избирателите смятат, че той трябва да представи декларациите си, но доколко всъщност те се интересуват от това не е ясно (има известни доказателства от други държави, че избирателите се интересуват от финансовата прозрачност, макар че в много страни политиците не представят редовно своите данъчни декларации). Запазването на декларациите отвъд очите на обществото води до продължително негативно медийно покритие по отношение на Тръмп. Но това вероятно все пак е по-добре от гнева, предизвикан от скандал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
А може просто да е PR. Нагнетява напрежение, заблуждава Клинтъницата че има някакво куче заровено, шуми се по медиите, хората са рекли- няма лоша реклама, важно е името ти да се чува. Точно преди номинацията може да ги извади и да каже ЕТО можете да ровите :)Донълда не е ***, само се праи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още