fallback

Herbalife отнесе глоба от 200 млн. долара

Въпреки това обаче компанията може да продължи дейността си

19:10 | 15.07.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Американската компания за хранителни добавки Herbalife, която е обект на разследване за примидална схема, ще плати глоба в размер на 200 млн. долара по извънсъдебно споразумение с властите в САЩ. Тя обаче ще може да продължи дейността си, предаде AFP.

Федералната комисия по търговията (FTC) закрива разследването. 

Компанията, чиято централа е на Каймановите острови, се е съгласила да преструктурира изцяло бизнеса си в САЩ и да плати съответната сумата по подозрения, че е измамила клиенти.

Според договореностите ще трябва бъде преработена системата за възнаграждения и да бъдат премахнати стимулите за дистрибуторите при набиране на нови членове. Компанията уточни, че не се променя бизнес моделът ѝ за директни продажби.

Досега дистрибуторите, които успеят да привлекат нови дистрибутори, можеха да печелят от техните приходи. В своето разследване FTC описва именно онова, което по принцип изглежда именно като пирамидална система, но въпреки това Herbalife се спасява от по-тежки обвинения, че е оперирала като пирамида.

Ще бъдат изплатени и 3 млн. долара в отделно споразумение по разследване в Илинойс, допълва АП.

Хранителните добавки на Herbalifeне се продават в магазините. Те са достъпни само чрез специални оторизирани представители. Компанията е основана през 1980 година в САЩ от Марк Хюз. Нейни офиси работят в 80 страни по света. 

Милиардерът и хедж фонд мениджър Бил Акман още от 2012 г. насам  продава на късо книжата на компанията и в открити свои изказвания залага на това, че обвиненията за работа като пирамида ще се втвърдят. На противоположното мнение е инвеститорът Карл Айкан, който изказва задоволството си от решението на комисията и твърди, че още преди три години той и екипът му са установили, че всичко с бизнеса на компанията е наред.

Книжата на компанията скачат към 19 часа с 11,86%, или 7,04 долара, до 66,40 долара за брой.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:22 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още