IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Със “смирение и благодарност” Тръмп прие номинацията за кандидат-президент

Милиардерът обрисува мрачна картина на икономиката по времето на Обама и нападна опонента си Клинтън

09:00 | 22.07.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Доналд Тръмп. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Доналд Тръмп. Снимка: Ройтерс

Доналд Тръмп прие със “смирение и благодарност” да бъде кандидат на Републиканската партия за президент САЩ на изборите през ноември, предаде Франс прес.

"Нашата партия ще се върне в Белия дом, нашата страна ще си възвърне сигурността, благоденствието и мира. Ние ще бъдем страна на щедростта и топлотата, но ще бъдем също така страна, в която цари общественият ред", каза милиардерът републиканец в речта си пред партийния конгрес в Кливланд, предава БТА.

Тръмп обвини противника си от Демократическата партия Хилари Клинтън, че наследството й като държавен секретар от първия мандат на президента Барак Обама се изразява в "смърт, разруха, тероризъм и слабост".
Той каза, че сигурността в САЩ е намаляла, а светът е станал по-нестабилен, откакто Клинтън е оглавила Държавния департамент.

"Наследството на Хилари Клинтън не бива да бъде наследството на Америка. Проблемите, пред които сме изправени сега - бедност и насилие у дома, война и разрушение в чужбина, ще продължат, ако продължаваме да разчитаме на същите политици, които ги създадоха", каза Тръмп.

Той цитира и статистика, според която убийствата в 50-те най-големи градове са се увеличили със 17% през миналата година – най-силният ръст от 25 години насам. Само в столицата увеличението достига 50%, а в близкия Балтимор – 60%, допълни той.

Според Тръмп близо 4 от всеки 10 афроамерикански деца в САЩ живеят в бедност, а 58% от младежите от афроамерикански произход не работят. Повече от 2 млн. латиноамериканци живеят в бедност, а други 14 млн. души – и имигранти, и американци, изобщо са напуснали работната сила и са се отказали да търсят работа.

"Докато сме ръководени от политици, които не поставят Америка на първо място, то можем да сме сигурни, че другите страни няма да се отнасят към Америка с респект", допълни той.

Речта на Тръмп продължи повече от час и обрисува мрачна картина на икономиката на САЩ и световните дела по време на президентстването на Барак Обама. Републиканецът подчерта, че американският дълг се е удвоил до 19 трлн. долара по времето на Обама и продължава да расте, а “пътищата и мостовете се разпадат, летищата са в състояние сякаш са в Третия свят и 43 млн. американци оцеляват на купони за храна”.

Той затвърди и позицията си на противопоставяне на международните търговски сделки и ограничаване на нелегалната имиграция към САЩ, пише Wall Street Journal. Тръмп отново подчерта и желанието си да забрани на имигранти от “народи, компрометирани от тероризма" да влизат в страната. Републиканецът се представи като “уникално подготвен” да води американската нация: “Никой не познава системата по-добре от мен и само аз мога да я оправя”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още