IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не толкова силното възстановяване на американската икономика

Според икономист САЩ не се възстановяват по-бързо от еврозоната или Япония, ако се вземе предвид ръстът на населението

15:00 | 18.08.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Икономистите редовно посочват, че САЩ се възстановяват от рецесията от 2007 до 2009 г. много по-силно, отколкото други страни. Де да беше вярно, коментира професорът по икономика Нараяна Кочерлакота за BloombergView.

Вярно е, че САЩ изпъкват, ако се взима предвид брутният вътрешен продукт (БВП). Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), например, отбеляза наскоро, че БВП на САЩ се е разширил с над 10% след корекция спрямо инфлацията от края на 2007 г., докато икономиките на еврозоната и Япония са в застой.

Важно е обаче да се отбележи ръстът на населението. Американското население се разраства много по-бързо от това в Европа или Япония, затова икономиката трябва почти автоматично също да се разширява по-бързо. Това, което наистина има значение за отделните лица обаче е колко се е променило производството на глава на населението и графиката показва именно това.

САЩ все още водят, но не с много. Дори в еврозоната ръстът на БВП на глава от населението, коригиран спрямо инфлацията, е само с около 4 процентни пункта под този в САЩ. А в рамките на еврозоната Германия всъщност задминава Съединените щати с 5 процентни пункта.

Ако се фокусираме върху заетостта, ситуацията в САЩ изглежда по-зле. Делът на заетите лица между 25 и 54 години е с около 2,5 процентни пункта по-нисък през 2015 г., отколкото през 2007 г. Този показател е почти същият като в еврозоната. Във Великобритания и Япония обаче съотношението между заетостта и населението на възраст 25-54 години сега е над нивата от 2007 г. - съответно с около 1 и 2 процентни пункта. В Япония нивото е с около 5 процентни пункта по-високо, отколкото в САЩ.

От това можем да си изведем някои полезни уроци. Например, ако възстановяването на САЩ не е толкова относително силно, то е трудно да твърдим, че неконвенционалните мерки на Федералния резерв по паричната политика – например мащабни покупки на активи, са по-ефективни от тези на други централни банки. Може би Фед трябва да е по-внимателен по отношение на покупките на активи като заместител на по-конвенционални инструменти на паричната политика.

Вторият урок е, че очевидно САЩ може да направят повече, за да върнат обратно хората на работа. Данните за заетостта на лицата между 25 и 54 години предполагат, че страната се справя също толкова добре, колкото еврозоната – регион, който включва икономики с високи безработици като Испания и Гърция. А това не може да бъде описано като желан резултат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:10 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 21 rate down comment 3
ratten
преди 7 години
аха, предимно при латиносите и чернокожите.американците от затлъстявания не успяват да си го намерат да идат да пикат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 11
Сараф
преди 7 години
Само където населението в ЕС и Япония е застаряващо, докато в САЩ имат ръст на раждаемостта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още