IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Тръмп ще прекрои американското общество и пазарите?

Пазарните играчи ще трябва правилно да преценят ситуацията и да адаптират портфейлите си към новата реалност, смята Петър Динев от ИП „Реал Финанс“

14:28 | 10.11.16 г. 7
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Докато победа на Хилари Клинтън предвещаваше още от същото, то победа на Тръмп би прекроила американското общество в цялост. Това коментира пред Investor.bg Петър Динев -  анализатор в ИП „Реал Финанс“.

„За първи път на власт в САЩ идва президент, който отхвърля идеите, върху които е изградена икономическата мощ на страната. Приемането на различния е заменено от езика на омразата. Американското общество ще остане разделено с десетилетия. Идеите на свободното общество отстъпват в целият свят. Докато падналият мрак над Турция, Русия и Близкия изток имат по-скоро регионално значение, то евентуалните промени в САЩ биха оказали влияние върху целия свят“, смята Динев.

Според него в момента най-важните въпроси са: Дали Доналд Тръмп ще се опита да приложи на практика предизборното си говорене или ще остане само на думи, с които се е опитал да спечели изборите? Дали личността на Тръмп и ролята на президента е по-силна от политическите традиции и неписаните правила в САЩ? Дали американското общество ще има достатъчно съпротивителни сили?

„Видяхме как в Турция и Русия, човешките права и свободи се губеха бавно с десетилетия и обществото проспа процеса. Дали разделението в американското общество би достигнало до критични стойности, които да го парализират?“, допълва картината с въпросителни анализаторът.

Дългосрочните последствия 

По думите му след преминаване на първоначалната реакция на пазара ще се появят дългосрочните последствия.
На първо място според Динев няма яснота дали силната американска икономика от последните години ще се запази.

„Докато в момента САЩ се възприемат като убежище за парите и имаме непрекъснато изтичане на активи от Китай и суровинните икономики към САЩ, то този процес може да спре или дори да се обърне“, прогнозира той.

Според него е възможно ФЕД да забавят или напълно да преустановят политиката на покачване на лихвите до отпадане на несигурността на пазарите.

„Възможно е американският долар да отслабне, което при съчетание с бягство на капитали от САЩ да повлияе положително в дългосрочен план на суровините и доларизираните суровинни икономики“, коментира анализаторът.

По думите му вероятно това ще превърне Латинска Америка и в частност Бразилия отново в добро място за инвестиране, както и ще окаже значителна подкрепа на китайската икономика за постигане на „меко приземяване“.

„Декларираното нежелание на Тръмп САЩ да изпълняват поетите от тях международни ангажименти ще създаде напрежение и конфликти по цял свят. Регионалните играчи ще се опитат да проверят докъде могат да разширят влиянието си“, заяви още Динев.

Според него това ще доведе до нови конфликтни региони подобни на Близкия изток, където малките регионални играчи се борят за влияние.

„Като резултат политическият риск ще нарасне с времето и ще оказва негативно влияние върху пазарите“, предупреждава той.

Рискът за България и новите членки на ЕС ще нарасне

„Тръмп ще има по-малко желание да пази цялостта на НАТО и ЕС, което ще отслаби тяхната сигурност. Възможно е регионалните играчи в лицето на Турция и Русия да се опитат с агресивни действия да подкопаят сигурността в целия регион“, не изключва анализаторът.

За това според него за този фон президентските избори в България ще бъдат от много голяма важност. „Ще се решава геополитическото бъдеще на България. Изборът ще влияе с десетилетия. Гласоподавателите ще трябва да изберат дали си представят бъдещето на България като богата европейска държава или като несигурна бедна държава от азиатски или латиноамерикански тип“, смята Динев.

Евентуална политическа криза може да повлияе върху икономическия растеж. Докато предходната криза от лятото на 2013 година само го забави и след разрешаването на политическите проблеми през 2014 година последва бързо възстановяване, то е възможно продължителни политически сътресения през 2017 година да забавят икономиката, не изключва анализаторът.

Въпреки това по думите му възходящият бизнес цикъл в САЩ и България е много силен и в краткосрочен план трудно би могъл да се пречупи.

„Въпреки всичко пазарите не харесват несигурността и ни чакат волатилни седмици“, прогнозира Динев.

Според него докато в краткосрочен план не могат да се случат мащабни промени, то предстоят значителни промени в дългосрочната картина.

Пазарните играчи ще трябва правилно да преценят ситуацията и да адаптират портфейлите си към новата реалност. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 1
fri
преди 7 години
"Докато победа на Хилари Клинтън предвещаваше още от същото, то победа на Тръмп би прекроила американското общество в цялост."- мерси, но не искаме от същото, повръща ни се вече
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
Ами да се беше кандидатирал и ти бе , да та ***...намало що !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 10
supertrader
преди 7 години
Пък щом толкова настоявате изберете ген. Радев за президент, този човек от летец се превръща в политически парашутист и "голямата" победа на БСП..няма що.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 6
supertrader
преди 7 години
Напротив - точно обратното. САЩ ще съборят икономиката на Китай и нищо няма да спечелят от това - защото компаниите НЯМА да се върнат в САЩ да създават работни места, бизнесът им не може да се върне в Америка където няма и няма и да има толкова евтина - безплатна работна ръка като в Китай. А може би американците ще обеднеят ужасно и ще станат интересна работна ръка за тези компании ? По този въпрос толкова. Могат ли да колабират икономиката на Китай ? - Могат и още как и там ще настане икономическа разруха и без това тя е една инвестиционна и прегрята икономика. С един Китай който е в икономическа катастрофа Света толкова яко ще се отдалечи от световна война та чак е неизбежно тя да се случи. Света така
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
kony
преди 7 години
И двете кандидатури са грешка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 3
petsto
преди 7 години
според него... Гласоподавателите ще трябва да изберат дали си представят бъдещето на България като богата европейска държава или като несигурна бедна държава от азиатски или латиноамерикански тип, смята Динев."Този пишман анализатор защо не вземе да се събуди? Изборът на България отдавна е направен и в това отношение резултатът от президентските избори няма да промени нищо.Що не вземе в прав текст да ни каже да гласуваме за Цура? Самият Борисов призна. че номинацията й е грешка. Е, който иска да гласува за "грешката" на Борисов - да го направи. Аз ще гласувам за това, въпросната "грешка" да не заеме най-високият пост в държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 4
Hermes73
преди 7 години
Аман от глупости от тъмни времена в Русия до Русия била второстепенен играч...................Здравият разум в САЩ надделя и света поне за момент се отдръпна от пропаста на Трета Световна Война.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още