IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Указът на Тръмп за имиграцията предизвика хаос и гняв по летищата

Федерален съдия забрани временно връщането на хора от страни, попадащи в обхвата на имиграционните ограничения

10:29 | 29.01.17 г. 11
<p>
	Протестиращи на летище О&#39;Хеър в Чикаго<em>.&nbsp;</em><em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Протестиращи на летище О'Хеър в ЧикагоСнимка: Ройтерс

Указът на американския президент Доналд Тръмп, с който той ограничи достъпа до САЩ на гражданите на седем страни с преобладаващо мюсюлманско население, предизвика объркване и гняв в събота, след като на редица имигранти и бежанци не бе разрешено да се качат на полетите си и те останаха блокирани в летищата, предаде Ройтерс.

С най-радикалното си решение, откакто встъпи в длъжност преди седмица, Тръмп наложи четиримесечна забрана за допускането на бежанци в САЩ и временно забрани влизането на граждани на седем мюсюлмански страни: Ирак, Иран, Либия, Сомалия, Судан, Сирия и Йемен.

На летищата имиграционните и митническите власти бяха затруднени с тълкуването на новите правила. Някои пътници със зелени карти, които вече са били на път, когато е била издадена заповедта, са били задържани на летищата.

От администрацията на Тръмп заявиха, че би било "безразсъдно" да дадат подробни указания на държавните агенции и летищата преди въвеждането на мерките за сигурност.

Източници от американското министерство на вътрешните работи обаче са коментирали пред Ройтерс, че администрацията не е успяла да оцени сложността на прилагането на мерките или нуждата да се подготвят предварително агенциите и авиокомпаниите, които се оказаха неподготвени за новата ситуация.

Граждански и религиозни групи, активисти и демократи реагираха с гняв на забраната и обявиха, че ще я оспорват.

След ден, изпълнен с хаос и протести на няколко летища в страната, федерален съдия разпореди временна отмяна на изпълнението, като забрани депортирането на хора от страните, попадащи в обхвата на указа.

Съдията от Бруклин Ан Донъли издаде това разпореждане, след като бе сезирана от адвокати на Американския съюз за граждански свободи. Решението на съдията забранява на граничните полицаи да връщат всеки, който идва в САЩ с валидна виза от Ирак, Иран, Сирия, Судан, Либия, Сомалия и Йемен. Решението се отнася и за онези, които имат одобрена молба за статут на бежанец.

Според Американския съюз за граждански свободи заповедта ще засегне между 100 и 200 души, задържани на американските летища или транзитни зони.

Решението на съда не отхвърля указа на Тръмп, който беше критикуван от някои от най-близките съюзници на Америка.

Самият Тръмп заяви пред репортери в Белия дом в събота, че указът му не е "забрана на мюсюлманите" и посочи, че тези мерки е трябвало да бъдат взети отдавна. "Работи много добре. Виждате го на летищата, виждате го навсякъде", заяви Тръмп.

Новите правила блокираха пътници и създадоха хаос за работодателите със служители с паспорти от засегнатите страни и колежите с международни студенти.

Някои лидери на американски технологични компании, в които работят много чужденци, предупредиха служителите си и определиха указа като неморален и неамерикански.

"Тази забрана ще засегне много невинни хора", коментира Травис Каланик, главен изпълнителен директор на Uber Technologies Inc, допълвайки, че ще повдигне този въпрос на среща в Белия дом в петък.

Пътници с арабски произход от Близкия изток и Северна Африка заявиха, че указът е унижителен и дискриминационен. Иран обяви, че ще въведе ответни мерки.

Судан определи решението като "много жалко", след като Вашингтон отмени санкциите срещу страната само преди няколко седмици. Представител на правителството в Йемен е изказал тревога от забраната.

Бившият посланик на Ирак в САЩ Лукман Фейли заяви пред Ройтерс, че забраната на Тръмп е несправедлива към страната, която сама е жертва на терористични атаки, и може да окаже обратно влияние.

Представители на Великобритания, Франция и Германия изказаха критики към решението. Канадският премиер Джъстин Трюдо публикува своя снимка в Twitter, на която лично посреща бежанци от Сирия. "За тези, които бягат от преследване, терор и война, канадците ще ви посрещнат с "Добре дошли", независимо от вярата ви. Разнообразието е нашата сила", написа още Трюдо в социалната мрежа.

Забраната за влизане в САЩ засяга и някои от екипажите на самолети, предаде още Ройтерс, като цитира съобщение на Международната асоциация за въздухоплаване.

По информация от представител на американското министерство на вътрешната сигурност около 375 пътници са засегнати досега от разпоредбата, като 109 са транзитирали през САЩ. Други 173 са били спрени от авиокомпаниите да се качат на полети за САЩ.

Германският депутат от Партията Съюз 90/Зелени Омид Нурипур също се оказва засегнат от забраната, защото е с ирански корен, предаде ТАСС. Той е заместник-председател на парламентарната комисия за американо-германски отношения. Получил е германско гражданство през 2002 г., но е запазил и иранското си. Пътувал е многократно до САЩ, където е посетил вече 40 щата.

От Американската академия за филмово изкуство пък обявиха, че е изключително смущаващ фактът, че един от номинираните за наградите "Оскар" може да попадне под обхвата на имиграционните ограничения в САЩ, предаде AP. Забраната може да засегне плановете за пътуване до САЩ на иранския режисьор Ашгар Фархади, чийто филм "Търговският пътник" е номиниран за "Оскар" за чуждоезична лента.

Иранската актриса Таранех Алдусти, снимала се в номинирания за наградата филм, заяви, че ще бойкотира церемонията за престижните филмови отличия, за да протестира срещу указа на Доналд Тръмп.

Вижте още по темата във видеото на Bulgaria on Air:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 4
redcretin
преди 7 години
Па да, фалитите му са явно доказателство колко е кадърен и като бизнесмен :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 3
Jay Gould
преди 7 години
Гледам Уолстрийт и че Дау тресна над 20 000 - което значи, че бизнеса го харесва и съм атеист, а какъв трябва да е живота, според шариата и журналистите може да се види в Африка ;) Там е пълно с държави на които пише ''демократична'' или ''народна'' отпред ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 10
Стоян Петров
преди 7 години
А ти наистина ли смяташ, че един бизнесмен с ЧЕТИРИ ФАЛИТА единият от които за 980 МИЛИОНА ДОЛАРА става за нещо? Бол шарани имало, голи куки лапало. PS У нас в Америка Тръмп е известен като шоумен и риалити водещ, но не и като бизнесмен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 2
majnata
преди 7 години
"Поредния циркажия и клоун..."Камъка , ти да не си бакшиш на черно у америка ве , или ша та пъдят...Килърито по те кефеше , а...пий една судена вода пич и върти геврека докат та докопат имиграционните...:))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 2
Jay Gould
преди 7 години
Наистина ли смяташ, че един човек на 70 години, цял живот занимавал се с бизнес и заобиколен от мениджъри и милиардери не е наясно какво прави и как да го постигне, а журналистите и такива като Клинтън, която не е изкарала и един долар в живота си извън властта, са наясно?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 2
Jay Gould
преди 7 години
Доналд Тръмп казва в интервю в петък, че на преследвани християни ще се дава предимство пред останалите бежанци, които искат да влязат в САЩ. В последните няколко години бе почти невъзможно християнски бежанци да се приемат в САЩ. Според новата републиканска администрация Министерството на вътрешната сигурност и Държавния департамент са приоритизирали мюсюлманските бежанци пред християни въпреки, че точно последните са заплашени от унищожаване. За миналата година приетите бежанци християни са под 1% от всички общо приети бежанци от Сирия, въпреки, че християните в Сирия са 10% от населението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 10
Стоян Петров
преди 7 години
Тръмп предлага приятни за ухото, но невъзможни неща. Редно беше един човек на 70 години да е наясно със света. Е не е. Ще му пуснат компресията. Сигурен съм че даже и господин кир Михалаки с удоволствие ще му отвие винтилчето, колкото и да се е превъзбудил от избора му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 5
michaelis12
преди 7 години
мен пък Тръмпа ме кефи що трябва пуска талибани в къщи и да строи джамии кат в Еврооата?!?, а в Камилария нема ни една църква, че и ТВ на барабски, че и като нинджи и клоуни с бради облечени .... Тръмпа е прав 101% ама също ако е мъж да излезе и да каже що положението в тея страни е така ?!? Кой ги строши демократите с камилите еееми тигава да им опрай къщите и нема идват у Сашш ше си стоят дома.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 13
Stone_Kold
преди 7 години
Поредния циркажия и клоун такъв какъвто сащ не са имали и не са и сънували че ще имат за президент..надявам се тази трагедия да приключи час по скоро било то с явна или инсценирана смърт на клоуна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 15
ratten
преди 7 години
измислен герой е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още